Home » D:News » Piticele albe pot „devora” uşor planete de dimensiunea Terrei

Piticele albe pot „devora” uşor planete de dimensiunea Terrei

Piticele albe pot „devora” uşor planete de dimensiunea Terrei
Publicat: 06.05.2012
Stelele din categoria piticelor albe sunt astre binecunoscute de astronomi, care ştiu că dinamica instabilă a acestor stele poate duce, în timp, chiar la pulverizarea corpurilor planetare aflate în apropierea orbitei lor. Studierea evoluţiei piticelor albe ne poate oferi un scenariu al soartei sistemului nostru solar de peste câteva miliarde de ani.

În această direcţie, oamenii de ştiinţă au detectat în atmosfera a patru pitice albe studiate elemente chimice ca oxigenul, magneziul, fierul şi siliciul.

Prezenţa acestor elemente este o dovadă a contactului piticelor albe cu diverse planete solide. Încă şi mai interesant, aceste patru elemente chimice compun aproape 93% din masa Terrei.
Pe lângă cele patru elemente, au mai fost detectate urme de carbon în proporţii asemănătoare cu cele descoperite pe planetele din sistemul nostru solar.

„Ceea ce am observat în prezent în compoziţia piticelor albe reprezintă o dovadă a unor ample şi dinamice fenomene cosmice petrecute în urmă cu miliarde de ani, dar care pot reapărea în viitorul îndepărtat al Terrei”, susţine cercetătorul principal Boris Gansike, de la Universitatea Warwick.

Cu toate că avem puţine dovezi asupra caracteristicilor fizice ale exoplanetelor înainte ca acestea să fie pulverizate de piticele albe, toate elementele chimice ale acestora se găsesc şi în componenţa piticelor albe.

Există o pitică albă denumită PG0843+561, care conţine din abundenţă fier, nichel şi sulf. Aceste elemente sunt prezente în nucleul oricărei planete.

În cazul celor patru pitice albe studiate, astronomii estimează că o cantitate de circa 1 milion de kilograme de material planetar se adaugă masei stelelor în fiecare secundă.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase