Home » Advertorial » (P) Cum se aprinde corect grătarul pe cărbuni

(P) Cum se aprinde corect grătarul pe cărbuni

Publicat: 21.04.2022
(P) Cum se aprinde corect grătarul pe cărbuni
Aprinsul corect al cărbunilor poate face diferența!

La debutul de sezon al grătarelor în aer liber, aprinsul corect al cărbunilor poate face diferența! Așadar, secretul cărnii suculente sau a preparatelor cu adevărat delicioase este redat și de aprinderea corespunzătoare a cărbunilor și modului în care aceștia sunt așezați pe grătar.

Din păcate, mulți nu știu să pregătească focul pentru un grătar grădină corect, așezând doar câteva așchii pe care le aprind și în final, toarnă tot sacul de cărbuni. Rezultatul nu este unul fericit, pentru că focul se va stinge în câteva momente de la aprindere. Deci, principalul factor din cauza căruia nu te poți bucura de preparate bine gătite și de frumusețea unui foc realizat corect, nu este nici tipul grătarului și nici calitatea cărbunilor pentru gratar, ci tehnica de aprindere!

Înainte de toate, trebuie să știi că, atunci când vorbim despre carbuni, aceștia sunt de două tipuri distincte: auto-aprinzători și cărbuni naturali – fiecare aprinzându-se în mod diferit!

Cărbunii auto-aprinzători sunt mult mai rapid de aprins, însă cei naturali au avantajul că nu conțin chimicale! Dar pentru că, majoritatea românilor folosesc cărbunele natural, astăzi ne vom concentra pe acest tip de cărbune, prezentându-ti și cele mai populare moduri de a aprinde focul, așa cum o fac bucătarii profesioniști de BBQ.

Procedura “dintr-o bucată”!

Această metodă presupune așezarea sacului nedesfăcut de cărbune în cutia grătarului. Apoi, se pregătește un foc de tabăra cu lemne uscate și se plasează direct peste sac. După aprinderea lemnelor, sacul de cărbuni va lua și el foc! Procedura acesta trebuie realizată exact în acesta ordine, în caz contrar, focul din lemne se va înăbuși, se va stinge, iar cărbunii nu se vor mai aprinde uniform.

Aprinderea standard

Aceasta se face cu ajutorul pastilelor, tabletelor sau diferitelor soluții de aprins, fiind o procedură destul des întâlnită în rândul pasionaților de grătare în aer liber. Așadar, cărbunii sunt așezați într-un grătar weber spre exemplu, lăsând spații mici unde vor fi plasate ulterior și pastilele, tabletele sau alte soluții de aprins focul. Grătarul o să fie gata în aproximativ 20 de minute, dar numai daca stratul de cărbuni va fi așezat uniform!

Aprinderea electrică

Aceasta este o soluție foarte eficientă și rapidă de aprindere a cărbunilor pentru un grătar profesional! Tot ce ai nevoie este un aprinzător electric de tip Looflighter, iar alimentele vor fi gătite perfect. Se construiește o grămadă de carbuni direct pe grătar, sub formă de piramidă. Vârful dispozitivului electric se poziționează la baza sau în mijlocul grămezii, aprins în serii de câte 20-30 secunde. În funcție de seriile de aprindere, va fi determinată și căldura de jar produsă – întreg procesul este unul foarte simplu, fără reziduuri și muncă suplimentară.

Aprinderea pe gaz

O altă metodă de aprindere a cărbunilor este gazul! Un procedeu foarte simplu de realizat cu ajutorul unei torțe speciale cu gaz – un arzător de tip cartuș de dimensiuni reduse, ce acționează asupra cărbunilor până în momentul în care aceștia, vor căpăta un aspect incandescent.

Așadar, acum că știi cum se aprinde corect un grătar pe cărbuni, cu prima ocazie, testează aceste tehnici în aer liber și bucură-te de preparate delicioase alături de membri familiei tale sau în compania găștii tale de prieteni gurmanzi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase