Home » Advertorial » Ce este triacul și unde poate fi utilizat?

Ce este triacul și unde poate fi utilizat?

Publicat: 29.07.2022
Ce este triacul și unde poate fi utilizat?

Cu toate că e utilizat în mai multe obiecte pe care le folosim, este posibil să nu fi auzit niciodată de triac. Triacul este un dispozitiv de viteză mare ce poate schimba și controla puterea curentului alternativ în ambele direcții ce aparțin unei forme de undă sinusoidale. În rândurile următoare vor fi prezentate caracteristicile de bază și aplicațiile triacului.

Ce este triacul?

Triacul este un dispozitiv care este asemănător tiristorului. Aceasta din urmă poate fi folosit pentru controlul lămpilor, motoarelor sau încălzitoarelor. Dezavantajul tiristorului este că funcționează unidirecțional, adică transmite curentul doar într-o singură direcție. Un triac poate fi utilizat în loc de două tiristoare.

Funcționarea triacului se produce atunci când el este într-o stare blocată, iar curentul nu poate trece prin el. În momentul în care este aplicat un curent pe electrodul de control, începe să treacă curent și prin triac.

Ce aplicații are triacul?

Acest dispozitiv semiconductor este cel mai frecvent utilizat pentru schimbarea și controlarea puterii sistemelor de curent alternativ. Asta deoarece triacul se pornește printr-un impuls pozitiv sau negativ de poartă, fără să țină cont de polaritatea sursei de curent alternativ din acel moment. Aceste motive fac din triac lucrul ideal pentru controlul unei lămpi sau sarcinii unui motor de curent alternativ. De asemenea, un triac poate fi găsit și într-o mașină de spălat, într-un cuptor, într-un aspirator, într-un ciocan alternativ, dar și în alte echipamente și dispozitive. Funcția de a controla rotația motorului de antrenare în mașina de spălat îi revine triacului. Ținând cont de faptul că triacul este utilizat pentru tablourile de control care sunt desemnate să înceapă funcționarea unor diverse dispozitive, ar fi mai ușor să trecem în revistă locurile în care nu este folosit un triac.

Ce caracteristici are triacul?

Printre cele mai importante caracteristici se regăsesc tensiunea maximă, curentul maxim de impuls pe termen scurt în stare deschisă, intervalul de temperatură de lucru și tensiunea de comandă de declanșare. Caracteristicile sunt foarte importante, astfel vă puteți asigura că veți obține cele mai bune rezultate atunci când folosiți dispozitivul. Recomandarea specialiștilor este ca dispozitivele folosite să fie de calitate, aici intervenind furnizorii de dispozitive de calitate. Și pentru că vorbim de furnizori de dispozitive de calitate, nu putem să nu menționăm tme.ro.  Aici veți găsi peste 500.000 de produse disponibile.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase