Prima pagină Cultura

Halloween, sarbatoarea spiritelor

Adrian Nicolae 10.31.2007 | ● Vizualizări: 8751
Halloween, sarbatoarea spiritelor     Halloween, Shamhain, spirite, demoni, celti, biserica + zoom
Galerie foto (1)

Nicicand nu a existat vreo sarbatoare mai controversata decat Halloween. Barbara prin manifestari dar totusi celebrata de crestini, reinventata de americani dar avand radacini europene, noaptea spiritelor continua o traditie veche de mii de ani.

Halloween. Inceputurile acestei sarbatori atipice se pierd, pur si simplu, in timp. Nimeni nu mai stie cand si in ce imprejurari au aparut misterioasele credinte in spiritele lumii de dincolo care, odata pe an, cereau o noapte numai a lor. Cert este ca atunci cand romanii invadau Britania, traditia era deja celebrata de intreaga suflare celtica.

Evenimentul, Shamhain dupa numele sau original, avea o stransa legatura cu preocuparile barbarilor de acum peste 2000 de ani, cei care vedeau in ziua de 1 noiembrie inceputul iernii si al noului an. Asociat cu moartea si frigul patrunzator al anotimpului inghetat, acesta era dedicat zeului celtic al tenebrelor, Anwinn, cel care, in noaptea premergatoare primei zile de iarna, le permitea tuturor creaturilor fantastice sa invadeze lumea celor vii.

Halloween. Credinta era ca spiritele fara liniste ale celor morti puteau cauta, in acea unica noapte, drumul catre lumea de dincolo cu ajutorul oamenilor, iar singurul mod in care puteau face acest lucru, era sa le fure trupul. De fapt, se pare ca vechii locuitori ai Britaniei si ai Irlandei de azi recurgeau destul de des la arderea pe rug a celor suspecti de a fi posedati, asta si ca un avertisment la adresa spiritelor care trebuiau indepartate.

Halloween. În ajunul zilei de 31 octombrie, celţii din Irlanda construiau ruguri înalte din ramuri tinere de stejar pe care le considerau sfinte, iar la focul acestora infaptuiau sacrificii rituale. In acelasi timp, in nici o casa nu era aprins focul pentru a le face reci si neprimitoare, iar oamenii isi pictau chipurile in motive sumbre pentru a se confunda cu aratarile malefice care bantuiau printre ei. Aceeasi ceremonie avea loc si in Scotia cu singura deosebire ca pictii, nativii scotieni, credeau ca pot citi viitorul privind flacarile acestor ruguri .

Halloween. Primele modificari ale traditiei celtice apar odata cu invazia romana din anul 43 i.H., atunci cand in Britania, odata cu trupele imperiale patrund si credintele latine. Si cum Shamhain era celebrata in aceeasi zi cu Pomona, zeita romana a fructelor, cele doua sarbatori se vor contopi, dand nastere, printre altele, obiceiului de a imparti fructe si dulciuri copiilor.

Halloween. Urmatorii 500 de ani aduc in Britania si Irlanda primele invataturi crestine, cele care vor intra intr-un puternic conflict cu traditiile locale pe care le catalogau drept manifestari pagane. Cu atat mai ostracizat a fost stravechiul festival de Shamhain, considerat de Biserica Catolica un cult de adulare a demonilor care trebuia interzis numaidecat. Primul care va incerca schimbarea va fi Papa Bonifaciu al IV-lea ( 550-615 d.H), cunoscut mai ales pentru indarjirea cu care a luptat impotriva credintelor barbare.

Halloween. Si cum controlul bisericii nu putea fi unul complet atata vreme cat celtii continuau sa isi celebreze mortii, Shamhain devine prin hotararea papalitatii, All Saints’day sau Ziua tuturor sfintilor. Problema care aparea acum era pe cat de simpla , pe atat de neprevazuta. All Saints day era o zi sfanta si nu un festival , iar oamenii continuau sa le sarbatoreasca impreuna. Timp de 200 de ani , cele două evenimente s-au defasurat concomitent iar biserica isi dadea seama ca inca nu a scapat de ritualul pagan. Papa Grigorie al III-lea a incercat sa il înlăture interzicând costumele si machiajele hidoase, lasand, in schimb, traditia colindului din poarta in poarta, tinerii putand sa se deghizeze in ...sfinti.

Timp de aproape sapte secole controversa a continuat sa existe intre cele doua tabere, fiecare dintre ele considerand ca a reusit sa isi impuna punctul de vedere. Amestecul celor doua sarbatori fusese atat de puternic incat, in jurul anului 1500, nimeni nu mai putea face deosebirea intre ele. De fapt, atat Shamhain cat si All Saints Day devenisera, simplu, All Hallows Day, ziua tuturor spiritelor, in timp ce noaptea care o preceda pe aceasta se numea All Hallows Evening sau, pe scurt, Halloween.

Traditia avea sa se pastreze neschimbata pana in secolul XIX, odata cu marea migratie a populatiei europene catre America de Nord. Nu mai putin de opt milioane de imigranti aveau sa debarce atunci in Lumea Noua aducand cu ei, printre altele, si vechile obiceiuri. Sapte sute de mii dintre acestia erau irlandezi catolici.

Primul stat in care Halloween va fi celebrat avea sa fie Minnesota, in 1921, urmat indeaproape de orasele New York si Los Angeles, in 1923 si 1925. De aici si pana la sarbatoarea globala de azi nu a mai fost decat un pas.

Facts

Guy Fawkes Day
Sarbatoare de Halloween a fost pe punctul de a disparea complet din istorie atunci cand reformele regale au vizat inlocuirea acesteia cu Guy Fawkes Day sau ziua lui Guy Fawkes, revolutionar al carui complot impotriva parlamentului englez, protestant prin traditie, esuase lamentabil. Schimbarea nu a durat decat cativa ani, parlamentarii englezi, constienti de posibilitatea unor revolte locale, revenind la vechea forma a festivalului.

Lanterna lui Jack
Secolul XIV aduce una dintre cele mai cunoscute traditii de Halloween, cea a felinarelor facute din dovleci. Legenda vorbeste despre un barbat pe nume Jack, devenit celebru prin pasiunea sa pentru bautura si farsele comise pe seama oamenilor. Se spune ca insusi diavolul a cazut in plasa glumelor lui Jack, atunci cand irlandezul l-a convins sa urce intr-un copac pe scoarta caruia a gravat ulterior o cruce. Imobilizat, demonul i-a promis ca nu il va mai ispiti vreodata si nici nu il va lua cu el in iad. Dar cum nici raiul nu si-a deschis portile pentru el, Jack a fost silit sa colinde prin intuneric pentru eternitate. Singura sa sursa de lumina era  o tulpina de rapita in care se ascundea un bob de jar.

Traditia lanternei lui Jack a durat peste patru sute de ani, pana in momentul in care imigrantii irlandezi au descoperit ca pe teritoriul americii dovlecii se gasesc mult mai usor decat rapita. In numai cativa ani obiceiul s-a schimbat complet, tranzitia de la vechea lanterna la cea noua, confectionata din dovleci, fiind imbratisata cu entuziasm chiar si in Irlanda.

Trick or Treat
Desi celebra replica ar fi aparut de abia in 1939, originile ei pornesc in urma cu peste 2000 de ani. Celtii considerau ca puteau evita sa fie posedati de spiritele demonica daca la ofereau acestora cele mai de pret alimente de care dispuneau. Astfel avea sa apara obiceiul de a lasa in fata casei vase cu miere, vin, lapte sau dulciuri. De altfel, nici cersitul din casa in casa nu era o practica rara, cu atat mai mult cu cat venirea iernii insemna si o reducere drastica a resurselor.

Traditia s-a pastrat si in perioada crestina, cei mai multi considerand ca puteau imblanzi spiritele celor morti daca faceau fapte bune, bunoara sa imparta cadouri copiilor din vecini. Fenomenul a evoluat si, odata cu adoptarea sarbatorii de Halloween de catre americani, s-a transformat in binecunoscutul Trick or Treat.