Capela Sixtina a preistoriei

Publicat: 07.12.2007
Dupa Altamira totul este decadenta – Pablo Picasso

Galeria de arta a omului de cromagnon
Intr-adevar, asa cum o demonstrau rezultatele arheologilor, picturile fusesera realizate cu aproape 19.000 de ani in urma de asa numitii magdalenieni, dupa numele localitatii franceze La Madeleine, acolo unde au fost descoperite primele urme ale acestei comunitati.

Este greu de imaginat ceea ce i-a impins pe acestia sa creeze o veritabila opera de arta subpamanteana in decursul a aproape opt milenii. Istoricii cred ca picturile aveau, cel mai probabil, un rol ritual in viata de zi cu zi a oamenilor si mai putin unul artistic, scopul lor fiind acela de a invoca spiritele animalelor ucise sau a celor care urmau sa fie vanate. Finetea cu care au fost realizate este insa una coplesitoare.

Este greu sa ramai indiferent in fata unei asemenea adevarate opere de arta. Un critic de arta avea chiar sa compare pestera de la Altamira cu impresionanta creatia a lui Michelangelo din Capela Sixtina. Dupa vizitarea grotei, Pablo Picasso va exclama emotionat : ”Dupa Altamira totul este decadenta” . De altfel, motivele din pestera, in special cele cu bizoni, au influentat mult arta spaniola a secolului XX, pe langa Picasso, Velasquez fiind unul dintre pictorii ale carui creatii au ca punct de plecare desenele de la Altamira.

Cu toate acestea, fragilitatea gravurilor s-a facut simtita in anii 60-70, atunci cand oficialitatile spaniole s-a vazut nevoite sa inchida pestera. Se pare ca expunerea la aerul de afara precum si bioxidul de carbon eliminat prin respiratie de vizitatori degradau rapid creatiile care rezistasera mai bine de 19.000 de ani. In prezent, Altamira este vizitata dar numai pe baza de programare, timpul de asteptare pentru solutionarea cererii fiind mai mare de trei ani.

FACTS
Ultimul bizon ucis in Spania a fost vanat in secolul al XII-lea in regiunea Navarra.

Cele mai vechi picturi rupestre au fost datate la 32.000 de ani si au fost descoperite in pestera Chauvet din Franta.

Numai in Franta si Spania au fost descoperite peste 350 de pesteri care cuprind picturi rupestre din paleolitic.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase