Home » Cultură » Orga imensă, săpată în malul Mării Adriatice. Sunetele scoase de ea par unice – VIDEO

Orga imensă, săpată în malul Mării Adriatice. Sunetele scoase de ea par unice – VIDEO

Publicat: 13.11.2015
Oraşul croat Zadar adăposteşe numeroase atracţii turistice, printre care Forum-ul din perioada romană sau Piaţa celor 5 Fântâni. Un monument mai puţin întâlnit în celelalte oraşe ale Croaţiei, poate chiar în întreaga lume, este Morske Orgulje („Orga Mării).

Orga a fost concepută de arhitectul Nikola Bašić, care a proiectat-o sub forma unor trepte, a căror lungime maximă este de 70 m. Treptele prezintă 35 de orificii, asemănătoare tuburilor ce compun orgile obişnuite. Fiecare dintre aceste orificii are o formă unică, ce permite difuzarea unei anumite note. Sunetele se produc în momentul în care vântul şi valurile mării se izbesc de ţărmul sculptat, creând o entitate sonoră asemănătoare unei melodii.

Proiectul lui Bašić face parte din planul de revitalizare a oraşului Zadar, vechi de peste 3000 de ani, după ce acesta a fost supus distrugerilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Meritele arhitectului croat au fost imediat recunoscute, orga sa câştigând Premiul European pentru Spaţii Publice Urbane, pentru anul 2006.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase