Home » Cultură » O biserică din lemn rezistă de peste 750 de ani fără să aibă niciun cui în ea. Este în totalitate din lemn

O biserică din lemn rezistă de peste 750 de ani fără să aibă niciun cui în ea. Este în totalitate din lemn

Publicat: 01.01.2017
Biserica din lemn Borgund este o capodoperă arhitecturală care stârneşte interesul oamenilor ce sunt fascinaţi de ingeniozitatea structurii.

Aflată în satul Borgund în Sogn og Fjordane, Norvegia, structura a atras nenumăraţi turişti. Biserica a fost construită în stil stavkirke. În Norvegia existâ 28 de biserici construite în acest stil, dar capela Borgund este cea mai bine conservată.

În biserica din lemn nu mai sunt efectuate procesiuni religioase, fiind transformată într-un muzeu de către Societatea de Conservare a Monumetelor Antice Norvegiene. Conform poveştii originii bisericii de lemn din Borgund, aceasta ar fi fost construită între anii 1180 şi 1250, însă de-a lungul timpului biserica a trecut prin mai multe restaurări.

Mai multe blocuri verticale din lemn alcătuiesc în mare parte pereţii care sunt denumiţi stavkirke. Pragurile conectează cele patru colţuri care sunt aşezate pe fundaţia de piatră. Alte bucăţi din beretu sunt cioplite de-a lungul marginilor pentru a se conecta între ele, formând astfel o strutură solidă. 

În haosul structurii se află o arcadă şi o galerie care înconjoară platforma şi absida, care au fost adăugate în secolul XIV. În exterior se află o verandă care este acoperită de acoperişul din şindrilă. Printre cele mai interesante părţi din structură este tavanul care este susţinut de o structură din lemn  denumită ,,grinzi foarfecă”. La baza formei de X a grinzilor se află o structură cu zăbrele care menţne stabilitatea grinzilor.

Sursa: The Vintage News

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase