Home » Cultură » Artistul de talie internaţională Gigi Căciuleanu, aniversat la Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” Bucureşti, cu ocazia împlinii a 70 de ani

Artistul de talie internaţională Gigi Căciuleanu, aniversat la Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” Bucureşti, cu ocazia împlinii a 70 de ani

Artistul de talie internaţională Gigi Căciuleanu, aniversat la Teatrul Naţional “I.L.Caragiale” Bucureşti, cu ocazia împlinii a 70 de ani
Publicat: 06.05.2017
Sub titlul L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri, Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti îi invită pe cei interesaţi într-o incursiune în laboratorul de creaţie al artistului de talie internaţională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

Dansatorul şi coregraful Gigi Căciuleanu va fi aniversat de Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti, la împlinirea a 70 de ani, prin două evenimente axate în jurul personalităţii sale artistice de excepţie, scrie Mediafax.

Astfel, Teatrul Naţional a programat două evenimente axate în jurul personalităţii artistice de excepţie a artistului Gigi Căciuleanu: joi, 11 mai 2017, ora 20:00, Sala Studio – spectacolul „D’ale noastre”, probabil cel mai atipic spectacol inspirat din opera lui Caragiale; o producţie artistică complexă, un carousel coregrafic a cărui ilustraţie muzicală eterogenă trece prin Mozart, Vivaldi, Bethoven şi ajunge până la DJ Vasile şi Vlaicu Golcea.

Duminică, 14 mai 2017, la ora 11:00, la Sala Pictura, Gigi Căciuleanu va putea fi văzut într-o ipostază mai puţin obişnuită, aceea de conferenţiar, în cadrul evenimentului „L’Om GiGi: Linii_Trasee_Semne_Sensuri”. O întâlnire prin care publicul va putea intra în laboratorul artistului Căciuleanu.

“LINIILE pot fi trasate, pe hârtie, pe un ecran, pe o tablă de şcoală, adică pe orice suprafaţă plană transformându-se astfel în litere, în cuvinte sau desene. Dar pot fi trasate şi în cele patru dimensiuni, ale continuumului spaţiu-timp. Devenind atunci dinamică şi vitalitate.
Paşii noştri desenează TRASEE pe podele şi străzi; roţile le desenează pe planurile zbuciumate ale geografiei. Avioanele lasă urme tridimensionale pe cer.

Toate acestea reprezintă SEMNE vizibile şi descifrabile pentru cine posedă cheia necesară ca să o facă. Devenind nişte ustensile ale comunicării între fiinţe observatoare şi gânditoare.

Iar pentru cei care doresc, îi oferă şi SENSURI (mai mult sau mai puţin ascunse!), lectura cărora depinde de pregătirea celui care doreşte să sape şi să găsească… Metafore.

Dansul este, pe lângă atâtea altele, şi linie, şi traseu, şi semn, şi sens. Toate acestea legând între ele niste puncte/clipe.

Dacă ar fi să dau o definiţie conceptului de Coregrafie, atunci aş numi-o: drumul cel mai frumos şi interesant dintre două puncte imaginate.

Aşa se face că Poezia se priveşte în oglinzile Dansului” – afirmă Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu (născut pe13 mai 1947) este un nume cu o carte de vizită impresionantă: cariera sa începe la 14 ani; după Şcoala Naţională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar la începutul anilor 70, câştigă primele premii internaţionale.

În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franţa, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. În anii următori, conduce Baletul la Teatrul de la Nancy.

Între 1978 şi 1993 colaborează cu celebrităţi ale dansului şi muzicii, printre care: Astor Piazzola, Marius Constant, Pina Bausch, Maïa Plissetskaïa, Jeanine Richer, Jean-Michel Jarre, Guy Tudy, François Rabbath, Claude Lefevre, Santiago Sempere, Jean Le Poulain, Henri Ronse.

Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo, la Teatrul Municipal din Sao Paolo unde colaborează cu compania braziliană de dans Cisne Negro, în Israel compania Bat-Dor. Organizează turnee cu spectacolele sale de la Paris la New York, la Berlin la Buenos Aires, Tokyo, Bruxelles.

Este decorat Franţa cu titlul de Chevalier în Ordinului de Arte şi Litere. În 1994, se stabileşte la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu. Dansează la Paris, dar şi la Santiago, la Buenos Aires, Sao Paolo şi Torino. La începutul anilor 2000, conduce Direcţia Artisitică a Baletului Naţional din Chile.

Gigi Căciuleanu predă dans contemporan, în ateliere şi master class la instituţii precum Conservatoriul Naţional Superior La Villette, l’ Ecole de l’ Opéra de Paris, Conservatoarele Naţionale franceze: Boulogne -Billancourt, Annecy, Chambéry, Rennes.

În repertoriul Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti are trei spectacole marca Gigi Căciuleanu– „D’ale noastre” (un spectacol pornind de la opera lui Caragiale), „Folia, Shakespeare & Co” şi „L’Om Dada”.

Între 11 şi 14 mai 2017, Gigi Căciuleanu va fi aniversat la Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti, la împlinirea a 70 de ani.

Biletele pentru cele două evenimente se pot achiziţiona de pe www.mystage.ro dar şi de la casa de bilete a teatrului la preţuri cuprinse între 16 lei şi 50 lei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Performanţă inedită a unui artist: doreşte să clocească ouă de găină

Camera secretă dintr-un muzeu celebru ascunde schiţe importante ale operelor de artă realizate de Michelangelo

Paradox INCREDIBIL. Diagnosticat la trei ani cu autism, Stephen Wiltshire reuşeşte să reproducă din memorie panorame detaliate ale oraşelor

Un portret al lui George Michael, pictat de Damien Hirst, s-a vândut pentru 580.000 de dolari

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase