Home » Cultură » Lucian Boia scoate o nouă carte, cu ocazia centenarului Marii Uniri

Lucian Boia scoate o nouă carte, cu ocazia centenarului Marii Uniri

Lucian Boia scoate o nouă carte, cu ocazia centenarului Marii Uniri
Publicat: 01.11.2017
Lansarea volumului "În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi", de Lucian Boia, va avea loc joi, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

„Sărbătorirea Marii Uniri e cu totul legitimă. E legitimă şi o doză de mitologie: toate naţiunile o au! Dar avem nevoie, dincolo de comemorări şi de simbolistica eroică, şi de o istorie făcută fără prejudecăţi, în spiritul unei abordări critice. Cel puţin din partea istoricilor profesionişti! Ne trebuie în tot cazul o istorie europeană. România nu e o insulă, e parte a unui ansamblu. Nu ne putem izola, nici în interpretarea istoriei, nici în modul cum ne raportăm la ziua de azi ori de mâine. Dacă privim izolat crearea României Mari, riscăm să facem abstracţie de evoluţiile globale şi totul să ni se pară minunat. În fapt, România Mare a evoluat pe o scenă extrem de fragilă, cu primejdii răsărind la tot pasul – şi, desigur, istoria încă nu s-a încheiat, potrivit Mediafax.

Calea europeană nu înseamnă revenirea la vechi frontiere, ci, ca ţel final, dispariţia frontierelor şi transformarea Europei dintr-un continent până nu demult conflictual într-o casă în egală măsură primitoare pentru toţi locuitorii săi. Miza, pentru noi toţi, nu e trecutul, ci viitorul.”

„România e absentă în dezbaterea istoriografică europeană. Pe piaţa ideilor, cum se spune, nu prea existăm. Răspunderea o poartă cei care încă n-au aflat că istoria se face, astăzi, altfel, în orice caz nu reîncălzind la nesfârşit vechiul discurs naţionalist. Centenarul Marii Uniri, în loc să stimuleze cercetări înnoitoare, riscă să se rezume la reafirmarea unor locuri comune. În memoria istorică a românilor a rămas doar o schemă mult simplificată a procesului istoric desfăşurat între 1914 şi 1918. Toţi românii, cu puţine excepţii, ar fi tras atunci într-o singură direcţie. Nu e chiar aşa! Adevărul, pur şi simplu, este mai complex şi mai nuanţat.” – Lucian Boia

Volumul va fi prezentat de autor, de politologul Ioan Stanomir şi de jurnalistul Marian Voicu.

„În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi” este a 35-a carte pe care istoricul Lucian Boia o publică în ultimii 22 de ani.
 


 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase