Home » Cultură » Buzludja, monumentul-tribut al comunismului din Bulgaria, fascinează vizitatorii datorită formei asemănătoare unui OZN

Buzludja, monumentul-tribut al comunismului din Bulgaria, fascinează vizitatorii datorită formei asemănătoare unui OZN

Publicat: 04.01.2018
Cunoscută sub denumirea de Casa-Monument a Partidului Comunist bulgar, monumentul Buzludja este faimos în prezent deoarece seamănă cu ruina unui OZN.

Monumentul unic şi fascinant a fost construit iniţial pentru a servi ca loc comemorativ pentru comunismul din Bulgaria şi are forma unui castron cu un turn alături. Conform Vintage News, construcţia a fost inaugurată în 1981 şi a fost utilizată pentru 8 ani. După căderea regimului comunist, din 1989, clădirea a fost închisă. 

Buzludja este amplasată pe vârful munţilor Shipka şi are o importanţă istorică pentru poporul bulgar. Aici, în 1877, a avut loc o mare bătălie a bulgarilor cu turcii, denumită Bătălia din trecătoarea Shipka. Apoi locul a devenit zona în care s-a dezvoltat socialismul din Bulgaria. Sub îndrumarea filozofului Dimitar Blagoev, un grup de socialişti s-au întâlnit în secret în 1891 şi au pus bazele Partidului Social-Democrat din Bulgaria, care mai târziu a devenit Partidul Comunist.

Sursa: Wikimedia Commons

În 1974, partidul a început să construiască un monument în această zonă pentru celebrarea a două momente istorice din Bulgaria în care Rusia a jucat un rol important. În primul rând eliberarea ţării de sub ocupaţia otomană şi înfrângerea dominaţiei fasciste din 1944. Monumentul era deschis publicului şi avea ca scop asocierea Partidului Comunist cu alţi eroi din istoria Bulgariei. 

Arhitectul din spatele proiectului a fost Georgi Stoilov, el venind cu ideea ca monumentul să fie realizat cu banii cetăţenilor. În timpul donaţiilor au fost strânse aproximativ 16,2 milioane de leva. Structura asemănătoare unui OZN este constituită dintr-o sală circulară realizată pentru conferinţe şi sărăbători, denumită Sala Solemnă, în care se află portretele lui Marx, Engels şi Lenin pe o parte  şi pe cealaltă cel al liderului comunist Todor Zhivkov, al fondatorului socialismului Dimitar Blagoev şi al primului lider comunist din Bulgaria, Georgi Dimitrov. Pe tavanul turnului înalt se află stele roşii care ar avea o circumferinţă de 11 metri, fiind mult mai mari decât cele din Kremlin. 

În prezent, monumentul este abandonat şi se află într-o stare de degradare. După 1989, după căderea comunismului, locul nu a mai fost utilizat. La scurt timp după ce paza nu a mai existat în zonă, multe dintre statuile din bronz aflate în interior au fost furate . 

Vă recomandăm să citiţi şi urmoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase