Prima pagină Cultura

O „Mona Lisa africană” a fost vândută la Londra la un preţ ce a depăşit un milion de lire sterline

Redactia Descopera.ro | 03.09.2018 | ● Vizualizări: 487
Sursa: youtube     + zoom
Galerie foto (1)

Pe 28 februarie, o „Mona Lisa africană”, o adevarată „icoană” a Nigeriei, s-a vândut pentru 1,2 milioane de lire sterline (1,36 milioane de euro) la o licitaţie din Londra, o sumă de patru ori mai mare decât cea mai mare estimare şi un adevărat record pentru artist. Pictura, un portret al prinţesei Ife Adetutu Ademiluyi, poreclită „Tutu”, pictată în 1974 de artistul nigerian Ben Enwonwu, a fost estimată între 200.000 şi 300.000 de lire sterline (226.000 – 339.000 euro).

„Portretul lui Tutu este o icoană naţională în Nigeria şi are o mare importanţă culturală. Mă bucur că a suscitat un asemenea interes şi a stabilit un nou record mondial pentru artist, informează Rador. A fost foarte incitant să particip la descoperirea şi vânzarea acestei lucrări remarcabile”, a comentat Giles Peppiatt, directorul departamentului de artă modernă africană de la casa de licitaţii Bonhams. Pierdută din vedere după ce a fost expusă ultima oară în 1975, „Tutu” a fost regăsită într-un apartament din Londra. „Eu o consider o Mona Lisa africană”, a declarat pentru AFP scriitorul nigerian Ben Okri, câştigătorul Premiului Booker.

„De 40 de ani, aceasta este o pictură legendară, toata lumea vorbeşte despre ea, întrebându-se unde este Tutu”, a explicat el. Artistul „nu a reprezentat doar fata, a reprezentat întreaga tradiţie. Este un simbol al speranţei şi al regenerării în Nigeria, un simbol al păsării Phoenix care renaşte din propria cenuşă”, a adăugat Ben Okri, spunând că „a petrecut ore întregi privind acest tablou şi încercând să recupereze timpul pierdut”. Ben Enwonwu a pictat trei versiuni ale lui „Tutu”, însă cele trei tablouri au dispărut până când unul dintre ele a fost găsit de Giles Peppiatt la nişte particulari care l-au contactat după succesul vânzărilor de artă nigeriană. „Am intrat în acest apartament din Londra şi am văzut portretul suspendat pe perete, era cam ultimul lucru pe care mă aşteptam să-l văd”, a povestit Giles Peppiatt pentru AFP. 

Tag-uri: londra | mona lisa | vanzare | pret | artist

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI