Home » Cultură » Un muzeu de arte vizuale, primul din România postdecembristă, urmează să fie construit la Galaţi

Un muzeu de arte vizuale, primul din România postdecembristă, urmează să fie construit la Galaţi

Un muzeu de arte vizuale, primul din România postdecembristă, urmează să fie construit la Galaţi
Publicat: 23.09.2018
Lucrările la muzeul de arte vizuale din Galaţi, primul realizat în România ultimilor 30 de ani, au început vineri. Clădirea comandată de Consilliul Judeţean va fi construită în mijlocul unui parc din oraşul Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Clădirea singurului muzeu de arte vizuale ridicat de la zero în România postdecembristă va avea patru etaje şi o arhitectură modernă. Pereţii faţadei vor fi de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 21 de metri iar clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se va circula şi sub care vor fi găzduite expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber, scrie Mediafax.

În total, imobilul va avea 4.000 de mp şi 72 de locuri de parcare.

„Este o zi istorică pentru cultura gălăţeană şi pentru cultura din România. Astăzi a început construcţia primului muzeu de artă vizuală din România. Un proiect la care se lucrează de foarte mult timp. Este o investiţie, un proiect de suflet, astăzi am săpat prima cuvă. Investiţia este de 4,7 milioane de euro, iar construcţia va avea 4.000 de metri pătraţi suprafaţă, va avea săli de expoziţie, ateliere penteru restaurarea obiectelor de artă, o bibliotecă, o sală auditoriu unde vor încăpea 180 de persoane. Este un proiect futurist şi care ne va face nouă cinste, gălăţenilor. Banii sunt din fonduri propriii, ne-am chinuit să atragem finanţare externă însă din păcate nu sunt eligibile astfel de proiecte. Celor care se tem că parcul Rizer va fi afectat, le transmitem că vom face tot posibilul să aducem îmbunătăţiri”, a declarat, la inaugurare, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

În prezent, Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi funcţionează într-o clădire necorespunzătoare, la parterul unui bloc. Din cauza lipsei spaţiului, multe dintre obiectele de arte nu pot fi expuse publicului, doar 200 de opere din totalul de 7.000 fiind expuse.

„Aproape că nu mai credeam că se va întâmpla acest lucru. În acest moment funcţionăm în trei locaţii: un spaţiu de expunere, un spaţiu de depozitare şi un spaţiu administrativ. Spaţiul de expunere este absolut insuficient, faţă de patrimoniul nostru. Noi nu putem expune mai mult de 200, 250 de lucrări…. Noi suntem un muzeu cu rezonanţă naţională şi internaţională. Avem colaborări cu Franţa, Germania, Ungaria, Grecia, Turcia. Lipsa de spaţiu care nu ne permite să expunem lucrări de mari dimenisiuni a creat o serie de probleme. De exemplu, astăzi vine în Galaţi cineva să verifice o lucrare importantă de operă de artă plastică, care nu poate fi expusă în muzeu din cauza spaţiului”, a spus directorul Muzeului de Arte Vizuale Galaţi, Basarab Nanu.

Reprezentanţii companiei care fac lucrarea spun că este vorba despre un proiect unic în România.

„Este o provocare pentru că după cum vedeţi lucrarea este complexă. E o lucrare monumentală pentru Galaţi şi nu numai pentru Galaţi. E ceva unic în România. Da, chiar este ceva unic în România”, a spus şeful de şantier, Cătălin Barbu.

În trecut, proiectul privind realizarea Muzeului de Arte Vizuale din Galaţi a fost premiat de Uniunea Arhitecţilor din România.

„După o perioadă de aproape 11 ani, mă bucur că s-a reuşit să se pună piatra de temilie a unei investiţii de anvergură, un prilej de mândrie şi foarte aşteptat. Oraşul dispune de un patrimoniu extraordinar şi care este păcat să se piardă prin diverse depozite şi magazii în condiţii de depozitare improprii”, a declarat arhitectul Dan Ujecucă.

Muzeul de Arte Vizuale din Galaţi va fi gata în următorii doi ani.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase