Home » Cultură » Lungmetrajul norvegian „Vidar the Vampire”, câştigător al marelui premiu la Dracula Film Festival 2018

Lungmetrajul norvegian „Vidar the Vampire”, câştigător al marelui premiu la Dracula Film Festival 2018

Lungmetrajul norvegian „Vidar the Vampire”, câştigător al marelui premiu la Dracula Film Festival 2018
Publicat: 22.10.2018
Lungmetrajul norvegian "Vidar the Vampire", regizat de Thomas Aske Berg, a fost recompensat cu marele premiu, Dracula Trophy, la ediţia de anul acesta a Dracula Film Festival, care a avut loc în perioada 17 - 21 octombrie, în Braşov, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de organizatori.
Originalitatea lui „Vidar the Vampire” rezidă în combinarea umorului absurd realist cu specificul suprarealist al tipului de personaj făcut celebru de Dracula, prinţul întunericului. Filmul norvegian este o comedie cu elemente horror şi acide accente satirice la adresa bigotismului creştin, scrie Mediafax.
 
Juriul este format din Mikko Aromaa (preşedinte, Finlanda, directorul festivalului Night Visions), Oana Giurgiu (România, regizor, producător, directorul festivalului Lună Plină) şi Caius Dobrescu (România, poet, eseist şi romancier, profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, specialist în teoria literaturii). Juraţii vor acorda trofeul pentru cel mai bun film din competiţia de lungmetraje, în valoare de 1.000 de euro.
 
Motivaţia juriului privind câştigătorul Dracula Trophy, un premiu însoţit de suma de 1.000 de euro, a fost următoarea: „Rezultatul este unul curajos. Folosind resursele limitate într-un mod extrem de creativ, «Vidar The Vampire» reuşeste să abordeze o temă, pe care am văzut-o filmată nenumărate ori, dar într-o notă nouă, proaspătă, cu mai multe substraturi. Rezultatul final este şocant, emoţionant şi comic în acelaşi timp”.
 
Sergio Stivaletti, invitatul special al festivalului, prezent la Braşov pentru proiecţia filmelor „Masca de Ceară/ M.D.C. – Maschera di cera” (Italia, 1997) şi „Rabbia furiosa: Er Canaro” (Italia, 2018), a primit trofeul onorific Count Dracula.
 
Sergio Stivaletti (n. Roma, Italia, 15 martie 1957) este un „effettista”, un creator de efecte speciale italian, regizor şi scenarist. De peste 30 de ani a creat personaje, creaturi şi monştri pentru cinema, televiziune şi teatru, colaborând cu câţiva dintre cei mai mari regizori italieni, precum Dario Argento, Roberto Benigni şi Gabriele Salvatores.
 
La gala de premiere, care a avut loc duminică seară, a mai fost acordat trofeul Vladutz pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, atribuit filmului „Cel mai bun client”, de Serghei Chiviriga. Premiul a fost acordat în urma votului publicului.
 
Trofeul Little Dracula, pentru cel mai bun scurtmetraj internaţional, a plecat în Repubica Moldova, fiind acordat producţiei „Billion/ Miliardar”, de Evghenii Dudceac. Premiul a fost acordat tot în urma votului publicului.
 
De asemenea, trofeul Dracula Digital şi premiul în valoare de 500 de euro, acordat amatorilor care realizează filme cu telefonul mobil, a fost câştigat de scurtmetrajul „Draw my life”, realizat de Viorel Fărcaş, Matyas Sebastian şi Sidor Alexandru din Beclean, Bistriţa Năsăud.
 
Juriul Dracula Digital a fost format din Ioan Big (preşedinte, jurnalist, scriitor, analist Pop Culture), Gabriel T. Bălănescu (fotograf, antropolog) şi Mihaela Alexandru (actriţă).
 
Seara de gală Dracula Film Festival s-a încheiat cu proiecţia, în avanpremieră naţională, a filmului produs de J.J. Abrams „Overlord”. Titlul filmului are o dublă semnificaţie, una legată de contextul istoric (acţiunea se petrece în ajunul debarcării Aliaţilor în Normandia în Al Doilea Război Mondial – „Operaţiunea Overlord”) şi a doua de subiect, fiind utilizat ca metaforă deoarece savanţii celui de-Al Treilea Reich se poziţionează mai presus de Dumnezeu („over Lord”), dând viaţă unor „soldaţi universali” monstruoşi, care sunt creaţi în subteranele unei biserici fortificate din Franţa ocupată.
 
În România, pelicula „Overlord” va fi distribuită de Ro Image 2000, iar premiera este programată pentru 9 noiembrie.
 
Dracula Film Festival este un proiect al Asociaţiei Culturale Fanzin, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cofinaţat de Consiliul Judeţean Braşov.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase