Home » Cultură » Volum despre muzica turcă semnată de Dimitrie Cantemir, lansat la Bucureşti

Volum despre muzica turcă semnată de Dimitrie Cantemir, lansat la Bucureşti

Volum despre muzica turcă semnată de Dimitrie Cantemir, lansat la Bucureşti
Publicat: 11.11.2018
Muzica semnată de Dimitrie Cantemir este analizată drept o creaţie contemporană cu lucrările compuse de Bach, Haendel şi Vivaldi în volumul "Dimitrie Cantemir - Teoretician şi compozitor de muzică turcă", ce va fi lansat pe 13 noiembrie, de la ora 18.30, la librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti.
Evenimentul de lansare a cărţii „Dimitrie Cantemir – Teoretician şi compozitor de muzică turcă”, scrisă de Eugenia Popescu-Judetz, publicată de Editura Curtea Veche, marchează prima redare în limba română a lucrării editate în original la Istanbul, în 1999, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
 
„Când ne gândim la muzica sfârşitului secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea, ne vin în minte nume precum (Johann Sebastian) Bach, (Georg Friedrich) Haendel sau (Antonio) Vivaldi. Puţini ştiu însă că, în aceeaşi perioadă, Orientul cunoştea, la rândul său, un avant al artei muzicii. Printre compozitorii de la curtea otomană se afla şi tânărul Dimitrie Cantemir, trimis la Istanbul de tatăl său, domnul Moldovei, Constantin Cantemir. Dar viitorul cărturar nu s-a mulţumit doar să compună, ci a scris un tratat despre muzică şi a creat un sistem de notare, care a reprezentat o inovaţie deosebit de importantă în epocă”, arată autoarea.
 
Volumul are două părţi. Prima parte urmăreşte contextul istoric şi socio-cultural în care Cantemir a conceput tratatul său despre muzică. Este o ocazie de familiarizare cu personalitatea complexă a viitorului domn al Moldovei, prin intermediul unei incursiuni pline de culoare în metropola cosmopolită, descrisă drept „un loc al opulenţei, al rivalităţilor şi intrigilor politice”. A doua parte a cărţii include o analiză riguroasă a tratatului, care aruncă o nouă lumină asupra contribuţiei lui Cantemir la istoria teoriei muzicale.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase