Home » Cultură » Compozitorul Francis Lai, premiat cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Love Story”, a murit

Compozitorul Francis Lai, premiat cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Love Story”, a murit

Compozitorul Francis Lai, premiat cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Love Story”, a murit
Publicat: 08.11.2018
Compozitorul francez Francis Lai, premiat cu Oscar pentru coloana sonoră a filmului "Love Story", a murit miercuri, la vârsta de 86 de ani, a anunţat primarul oraşului Nisa, Christian Estrosi, potrivit Variety.
Tema muzicală a filmului „Love Story”, lansat în 1970, cu Ryan O’Neal şi Ali MacGraw, a fost un hit şi i-a adus lui Lai un premiu Oscar şi un Glob de Aur, scrie Mediafax.
 
Iniţial, a refuzat oferta de a compune coloana sonoră, a declarat compozitorul într-un interviu pentru The Los Angeles Times în 2001. Dar a fost convins în cele din urmă de actorul francez Alain Delon, care vizionase fragmente din acest film.
 
Francis Lai este autorul şi unei alte teme muzicale celebre, „Dabadabada”, a filmului de artă premiat cu Palme d’Or „Un homme et une femme”, lansat în 1966 de regizorul Claude Lelouch.
 
De altfel, colaborarea dintre Lai şi Lelouch s-a concretizat apoi în aproape 40 de proiecte – multe dintre ele romantice -, precum „Vivre pour vivre” (1967), „La bonne année ” (1973), „Bolero” (1981), „Edith et Marcel” (1983), „Un homme et une femme, 20 ans déjà” (1986) şi „Chacun sa vie” (2017).
 
A mai colaborat cu regizori precum Michael Winner, Terence Young, Peter Hall, Philippe de Broca.
 
De-a lungul carierei a compus muzică pentru peste 100 de filme, dar şi pentru show-uri TV ca „Berlin Affair” şi „Sins”.
 
Francis Lai s-a născut la Nisa şi a învăţat să cânte la pian şi acordeon.
 
În tinereţe, după ce s-a stabilit la Paris, a acompaniat-o pe legendara Edith Piaf, pentru care a compus şi piese. De asemenea, a compus piese pentru alte legende ale muzicii, precum Yves Montand, Mireille Mathieu, Charles Aznavour şi Johnny Hallyday.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase