Home » Cultură » Motivul pentru care lui Stere Gulea i-au luat 30 de ani să producă MOROMEŢII 2

Motivul pentru care lui Stere Gulea i-au luat 30 de ani să producă MOROMEŢII 2

Motivul pentru care lui Stere Gulea i-au luat 30 de ani să producă MOROMEŢII 2
Publicat: 12.11.2018
"Moromeţii 2" a fost prezentat luni, în avanpremieră, la Sala Palatului din Bucureşti, iar apoi proiectat în opt săli de cinema din ţară. Într-un interviu pentru Gândul Live cu Vartan Arachelian, Stere Gulea s-a arătat extrem de impresionat de interesul publicului pentru ultima sa peliculă.

„Se vede că există un interes pentru film atunci când povestea îi interesează, este ceva la care se pot raporta, le aduce aminte de ceva, o lume pe care au cunoscut-o”, a afirmat Stere gulea în interviul pentru Gândul.

Succesul filmului „Moromeţii 2” poate fi explicat, pe de o parte, prin notorietatea de care se bucură primul lungmetraj, oamenii fiind curioşi, şi, pe de altă parte, prin „distribuţia provocatoare”, Victor Rebengiuc fiind înlocuit cu Horaţiu Mălăele.

Regizorul s-a arătat plăcut surprins că mai ales tânăra generaţie este interesată de acest film: „Ai surpriza că îi interesează lucruri pe care nu le aşteptai”.

În interviul pentru Gândul Live, Stere Gulea a mai vorbit despre problemele creative legate de adaptarea celui de-al doilea volum al „Moromeţilor”, până la urmă luând decizia să facă din Niculae Moromete o versiune mai tânără a lui Marin Preda.

„Sunt bucuros că, totuşi, o lume care aparent nu e o lume spectaculoasă, cu conflicte fizice prefabricate, poate să prezinte interes şi de asta mă bucur pentru toată lumea care participă”, a mai spus Gulea.

În acelaşi interviu, Stere Gulea a vorbit despre începuturile sale ca regizor, dar şi despre relaţiile cu anumite personalităţi care l-au ajutat pe parcursul carierei, precum regretatul regizor Lucian Pintilie, cu care a colaborat la trei filme, „Piaţa Universităţii”, „Vulpe Vânător” şi „Stare de fapt”, dar şi actorul Toma Caragiu, prin care l-a cunoscut pe Marin Preda.

Gulea se simte în continuare o persoană foarte implicată social. „Eu în continuare am fost şi sunt în piaţă (la proteste, n.r.) tot timpul, inclusiv la 10 august”, când şi-a luat „porţia de gaze lacrimogene”.

Urmăriţi înregistrarea interviului realizat de Vartan Arachelian cu Stere Gulea.

 

Iată trailerul filmului:

„Moromeţii 2” continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul Siliştea Gumeşti din Câmpia Dunării şi îl are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoşteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l munceşti, trecuse un război. Toată ordinea vieţii lor se schimbă odată cu venirea noului regim, care propovăduieşte egalitatea. Se şterg diferenţele într-un mod forţat şi violent, iar albul devine negru şi invers, notau producătorii peliculei.

„Moromeţii 2” a fost filmat în aceeaşi casă din Talpa, din judeţul Teleorman, în care a fost turnat şi primul lungmetraj. Pentru continuare, casa Moromeţilor a fost refăcută de scenograful Cristian Niculescu, care s-a folosit de schiţele şi imaginile celei vechi.

Pelicula este regizată tot de Stere Gulea, iar din distribuţie fac parte Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paştina, Răzvan Vasilescu, George Mihăiţă, Andi Vasluianu, Oana Pellea, Ion Caramitru, Gheorghe Visu, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Paul Ipate, Cuzin Toma, Liviu Pintileasa şi Dorina Chiriac.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase