Home » Cultura » Un tablou de David Hockney, cea mai scumpă lucrare a unui artist în viaţă

Un tablou de David Hockney, cea mai scumpă lucrare a unui artist în viaţă

Descopera 11.17.2018
Un tablou de David Hockney, cea mai scumpă lucrare a unui artist în viaţă
Un celebru tablou în ulei al pictorului britanic David Hockney, "Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)", a fost vândut pentru 90,3 milioane de dolari şi a stabilit astfel un nou record de preţ pentru o operă a unui artist în viaţă, potrivit cnn.com.
Tabloul, care fusese evaluat la 80 de milioane de dolari, a fost scos la licitaţie joi, la casa Christie’s din New York, scrie Medaifax.
 
Recordul anterior pentru cea mai scumpă operă de artă vândută la licitaţie a unui artist în viaţă era deţinut de sculptura americanului Jeff Koons „Balloon Dog (Orange)”. Aceasta a fost vândută pentru 58,4 milioane de dolari în 2013.
 
În acelaşi timp, cel mai scump tablou vândut vreodată la licitaţie este „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, tranzacţionat pentru 450,3 milioane de dolari, anul trecut, tot la casa Christie’s din New York.
 
Alex Rotter, copreşedinte al departamentului de artă postbelică şi contemporană al casei de licitaţii, a descris tabloul lui Hockney drept „una dintre capodoperele erei moderne”.
 
Pictura include două dintre motivele cel mai folosite de artistul britanic, apa strălucitoare a unei piscine şi portretul dublu, cu persoane interacţionând.
 
Unul dintre personaje este inspirat de Peter Schlesinger, fost iubit al lui Hockney. Tabloul a fost pictat în 1972, anul în care marea lor poveste de iubire s-a încheiat.
 
Una dintre cele mai apreciate opere de artă ale lui Hockney, tabloul a apărut în numeroase monografii despre artist şi a făcut parte dintr-o retrospectivă internaţională care i-a fost dedicată, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări, în 2017.
 
Născut pe 9 iulie 1937, David Hockney, laureat al Ordinului de Merit în Marea Britanie şi membru al Royal Academy, este pictor, scenograf şi fotograf. Un important contributor la mişcarea pop din anii 1960, este considerat unul dintre cei mai influenţi artişti britanici ai secolului al 20-lea.