Home » Cultura » O carte pe zi: „Răul”, de Jan Guillou. O aritmetică a violenţei şi a cruzimii

O carte pe zi: „Răul”, de Jan Guillou. O aritmetică a violenţei şi a cruzimii

11.21.2018
Un roman cu scene greu de suportat pe alocuri despre educaţie prin violenţă. După el s-a făcut un film care a ajuns la premiile Oscar.
Jan Oscar (pe numele său întreg Sverre Lucien Henri Guillou), este un jurnalist, romancier şi dramaturg suedez, născut în 1944. A debutat în 1971, iar cartea de faţă a fost publicată în 1981. E un roman autobiografic cu un mare succes, citit de peste două milioane de suedezi, a fost adaptată pentru scenă şi ecranizat în 2003. După acest roman zguduitor, Mikael Håfström a făcut în 2003 un film, cu Andreas Wilson, Henrik Lundström şi Gustaf Skarsgård în rolurile principale, film nominalizat la categoria Cel mai bun film străin al anului, la Premiile Oscar (filmul a primit şi trei premii suedeze Guldbagge, inclusiv de Cel mai bun film). Pe la mijlocul anilor ’70, Guillou şi-a început seria de romane poliţiste al căror erou, contele C.G. Hamilton, alias agentul Coq Rouge, a ajuns să se bucure de o faimă internaţională, scrie Mediafax.
 
Scriu editorii: „În anii ’50. Erik este un adolescent de paisprezece ani, victimă a unui tată sadic şi violent care îl bate folosindu-se de orice pretext. Violenţa naşte violenţă şi, la gimnaziu, Erik este şeful unei bande de bătăuşi care îi terorizează pe elevi şi organizează o serie de activităţi ilicite; când situaţia se precipită, Erik este exmatriculat. Înainte ca tatăl să afle despre incident şi să dezlănţuie iadul, mama reuşeşte să-l trimită pe Erik la o şcoală privată, care se dovedeşte a fi un mediu mai brutal şi mai rasist decât vechiul său gimnaziu, o şcoală guvernată de un sistem de reguli şi pedepse la fel de crude precum cele ale tatălui său”.
 
 
În noua şcoală s-a impus un sistem de violenţă organizată de elevii mai mari (adunaţi într-una aşa-zis Consiliu) împotriva celor mai mici, tolerată de profesori, în numele educaţiei camaradereşti. Sunt scene uneori greu de suportat de bătăi şi violenţe care, firesc, duc la violenţe şi mai mari. Deşi ar vrea să renunţe la violenţă, eroul este obligat să recurgă la ea, pentru a supravieţui şi a-şi continua studiile – pe plan profesional sau sportiv nu i se poate reproşa nimic, va ajunge să-ţi încheie şcoala cu cele mai mari note. Finalul, când eroul revine acasă, înainte să se înscrie la un liceu normal, e surprinzător şi-i lăsăm pe cititori să-l descopere.
 
„Cartea nu oferă o simplă predică, ci o analiză exactă, o aritmetică a violenţei şi a cruzimii” – Süddeutsche Zeitung
 
Jan Guillou – „Răul”. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. Traducere din limba suedeză şi note de Liliana Donose Samulesson. 413 pag.