Home » Cultură » Tablouri de valoare din colecţia doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici, confiscate de Securitate, scoase la licitaţie

Tablouri de valoare din colecţia doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici, confiscate de Securitate, scoase la licitaţie

Publicat: 05.12.2018
Tablouri de valoare din colecţia doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici, confiscate de Securitate, scoase la licitaţie
O parte dintre tablourile de valoare din colecţia doctorului Ioan Dumitrescu-Popovici, confiscată de Securitate, vor fi vândute în cadrul unei licitaţii.

Câteva zeci de milioane de euro şi o colecţie compusă din mari maeştri români şi străini a fost confiscată de Securitate în 1964. 374 de tablouri cu semnături celebre se aflau în colecţia medicului Ioan Dumitrescu-Popovici atunci când acesta era condamnat la cinci ani de închisoare corecţională, trei ani de suspendare a drepturilor şi confiscarea totală a averii (tablouri, monede din aur şi casa din Strada Nicolae Iorga din Capitală). După perioada petrecută în închisoare, medicul şi profesorul universitar Ioan Dumitrescu-Popovici a reuşit să fugă în Germania, unde şi-a schimbat numele în Johann Larsen.

O mică parte din colecţia dr. Ioan Dumitrescu-Popovici va deschide Licitaţia de Iarnă din data de 18 decembrie organizată de Artmark la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, începând cu ora 19.30.

Selecţia, realizată de experţi, însumează aproximativ 50 de opere semnate de nume sonore ale artei româneşti: Constantin Daniel Rosenthal, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi mulţi alţii, se arată într-un comunicat al casei de licitaţii remis Descoperă.

Lucrările aflate în licitaţie au fost retrocedate moştenitorilor de drept de către Muzeul Naţional de Artă al României în custodia căruia s-au aflat vreme de câteva decenii.

„În anii ‘30, tatăl meu a publicat o carte de medicină internă care a fost premiată, atât la Bucureşti, cât şi la Paris. Drept urmare, a fost invitat în Franţa, unde a fost lector la Facultatea de Medicină a Universităţii din Paris. A început să cumpere tablouri de pe piaţa de artă şi s-a împrietenit cu pictori români ce se aflau acolo. Aceasta explică prezenţa atâtor tablouri de C. Isachie şi S. Cumpăna. Tot din acea perioadă datează achiziţionarea unor impresionişti şi a unor lucrări de pictori englezi”, a afirmat Sorin Dumitrescu Popovici, fiul dr. Ioan Dumitrescu-Popovici.

Colecţionismul pentru medicii din interbelic era un atribut al bunăstării şi al statului social, se mai arată în comunicatul de presă. Un alt medic renumit pentru colecţia sa, este şi doctorul Horia Slobozianu. De-a lungul unei cariere dedicate medicinei infantile şi balneologiei, acesta va acorda pasiunii sale pentru antica istorie a spaţiului Mării Negre o atenţie de-a dreptul profesională, preocupare accentuată ce îi va oferi pe lângă notabilele titluri medicale şi atributul de “arheolog”. În perioada interbelică, începând cu anul 1924, arheologia devine marea sa pasiune, avându-l ca mentor şi îndrumător pe istoricul şi arheologul Vasile Pârvan, alături de care participă la săpăturile de vară în varii situri istorice dobrogene. Celebra sa colecţie de antichităţi dobrogene devine în perioada comunistă de utilitate publică, “muzeu”, şi face obiectul unor bogate comunicări ştiinţifice, academice, precum şi, treptat, a unor donaţii către muzee locale.

O altă licitaţie, de Artă Decorativă, va fi organizată în 12 decembrie la Palatul Cesianu-Racoviţă şi include şi o secţiune dedicată patrimoniului ce a rămas familiei doctorului Horia Slobozianu din colecţia acestuia de antichităţi. Astfel, o parte dintre descoperirile sale arheologice se regăsesc într-acest catalog de colecţie, ce păstrează, ca într-un tezaur, fragmente statuare, capiteluri, stele funerare greceşti, măşti, amfore, scarabei elenistici, obiecte otomane, greceşti, bizantine, romane şi greco-romane, cahle otomane.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult