Home » Cultură » Eugen Simion, distins cu Medalia de aur pentru filologie Alfred Nobel pe anul 2018

Eugen Simion, distins cu Medalia de aur pentru filologie Alfred Nobel pe anul 2018

Eugen Simion, distins cu Medalia de aur pentru filologie Alfred Nobel pe anul 2018
Publicat: 19.12.2018
Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură a Academiei Române, este câştigătorul pe anul 2018 al Medaliei de aur pentru filologie Alfred Nobel, acordată de Societatea Internaţională de Filologie.

Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019, la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg, şi va fi urmată, după cum prezintă regulamentul, de organizarea unei alte gale în ţara de origine a laureatului, scrie Mediafax.

De aproape un secol, Societatea Internaţională de Filologie a acordat, o dată la cinci ani, Medalia de aur pentru filologie Alfred Nobel. Aceasta a fost instituită ca echivalent al premiului Nobel pentru literatură, în semn de înaltă recunoaştere a valorii de excepţie a lucrărilor în domeniul gramaticii, criticii, istoriei literare.

Crearea unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii a luat naştere odată cu acordarea, în 1927, a premiului Nobel pentru literatură filosofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. În cele din urmă, s-a decis ca, la fiecare cinci ani, Societatea Internaţională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel.

Societatea Internaţională de Filologie selectează şi propune cinci candidaţi, laureatul fiind decis în urma votului a peste 200 de universităţi din întreaga lume, membre ale acestei societăţi. De-a lungul timpului, între laureaţii Medaliei de aur pentru filologie Alfred Nobel s-au numărat nume prestigioase precum lingvistul rus Nikolai Trubeţkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011).

Din 2017, Medalia de aur este acordată în fiecare an, cel mai recent laureat fiind profesorul Noam Chomsky.

Eugen Simion este critic şi istoric literar, eseist şi editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. A predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române.

Academiciuanul, în vârstă de 85 de ani, membru marcant al Academiei Române, este titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998 – 2006 a fost preşedinte al Academiei Române. A iniţiat şi coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicţionarul general al literaturii române”, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecţia, de tip Pléiade, „Opere fundamentale”, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă sub egida Academiei Române.

Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Ştiinţe şi Litere din Danemarca, al Academiei de Ştiinţe Morale şi Politice din Franţa, al Academiei din Atena, al Academiei de Ştiinţe din Moldova şi, recent, al Academiei de Ştiinţe şi Litere din Serbia.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase