Home » Cultură » Scriitoarea americană Joyce Carol Oates va primi trofeul Ierusalim pentru anul acesta

Scriitoarea americană Joyce Carol Oates va primi trofeul Ierusalim pentru anul acesta

Scriitoarea americană Joyce Carol Oates va primi trofeul Ierusalim pentru anul acesta
Publicat: 22.01.2019
Scriitoarea americană Joyce Carol Oates va fi laureata prestigiosului premiu Ierusalim pentru anul 2019, în timpul unei ceremonii programate în luna mai, la Târgul de carte din Ierusalim, conform publicaţiei Jerusalem Post.
„Mă simt profund onorată să fiu laureata acestui distins premiu internaţional”, a precizat Oates într-o declaraţie. „Într-o lume în care drepturile individuale sunt sub asediu, autonomia individului şi rolul artei în viaţa noastră sunt motive de preocupare”, a adăugat scriitoarea.
 
„Mai mult decât orice altceva, Oates descrie şi scoate la lumină tensiunea dintre spaimele ascunse şi dorinţele care traversează psihicul uman şi forţele prin care li se dă formă în familie, societate şi cultură, fie prin îngrădiri ori eliberare”, au declarat membrii juriului, Omri Herzog, Shimon Adaf şi Tamar Hess.
 
Joyce Carol Oates a crescut într-o familie catolică şi abia la moartea bunicii sale a aflat de rudele sale evreieşti despre care nu i s-a vorbit niciodată, scrie Mediafax.
 
„Unul dintre cele mai mari mistere ale familiei mele este legat de mama tatălui meu, despre care, după moartea ei, am aflat că era evreică”, a spus Oates. „Cât a trăit, acest lucru a fost un secret, din motive care nu sunt cu totul clare pentru mine”, a afirmat  scriitoarea, care a mai spus că a abordat subiectul în cartea sa „Fiica groparului/ The Gravedigger’s Daughter”.
 
Scriitoarea s-a născut în Lockport în urmă cu 80 de ani în statul american New York. A scris proză, poezie, eseuri şi piese de teatru, iar cinci dintre volumele publicate de aceasta au fost nominalizate la premiul Pulizer între 1970 şi 2014.
 
Scriitoarea este un critic vehement al preşedintelui american Donald Trump.
 
Premiul Ierusalim este o distincţie care se oferă o dată la doi ani unui scriitor important care abordează teme legate de libertate şi societate.
 
Premianţii primesc 10.000 de dolari, iar printre câştigătorii premiului acordat din 1963 se numără autori ca Haruki Murakami (2007), Simone de Beauvoir (1975) şi Mario Vargas Llosa (1995), dar şi Eugene Ionesco (1973).
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase