Home » Cultură » O carte pe zi: „Istoria românilor. Date. Fapte. Oameni”, la Editura Meronia

O carte pe zi: „Istoria românilor. Date. Fapte. Oameni”, la Editura Meronia

Publicat: 13.02.2019
În 2015 apărea la Editura Meronia "Istoria românilor. O sinteză cronologică", la care au colaborat o parte din autorii prezentului volum. Cartea pe care o prezentăm acum are ca punct de plecare lucrarea apărută în 2015. Obiectivul acestei noi lucrări este ca, "prin selecţia operată, din Antichitate până în zilele noastre să poată oferi perspective pentru înţelegerea întregului.
În 2015 apărea la Editura Meronia „Istoria românilor. O sinteză cronologică”, la care au colaborat o parte din autorii prezentului volum. Cartea pe care o prezentăm acum are ca punct de plecare lucrarea apărută în 2015. Obiectivul acestei noi lucrări este ca, „prin selecţia operată, din Antichitate până în zilele noastre, şi prin modul de prezentare a informaţiilor, să poată oferi perspective pentru înţelegerea întregului. Au fost avute în vedere elemente din sfera politică, economică, socială, culturală şi spirituală, nu doar fiindcă pot contura atmosfera unui moment sau a unei perioade, ci fiindcă au avut consecinţe ce au trecut dincolo de data la care s-au petrecut. Ele sunt plasate, când s-a considerat necesar, într-un context mai larg, istorico-politic, local şi european, de aceea au fost incluse atât evenimente din spaţiul românesc, cât şi din afara acestuia, la care au participat românii sau care au avut impact asupra vieţii lor, covârşitor uneori”.
 
Aşadar o lucrare care prezintă momente istorice, domnii şi acte constituţionale, descrie războaie, lupte, răscoale şi revoluţii, surprinde rolul unor personalităţi din spaţiul românesc şi al unor personalităţi străine în istoria românilor, scrie Mediafax.
 
Foto: Mediafax
 
Totul prefaţat de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, care scrie: „De ani deja, Editura Meronia s-a specializat în sinteze, enciclopedii şi compendii. Acestea sunt cărţile de care oricine are nevoie – tocmai pentru că ele ajută la înţelegerea altor cărţi. în plus, un astfel de volum este nu numai o necesară introducere într-o perspectivă generală asupra istoriei noastre, ci este şi un însoţitor permanent. Celor care citesc cărţi despre istoria noastră le recomand să aibă mereu o astfel de cronologie la îndemână – pentru a avea tabloul general al epocii şi pentru a putea verifica, în orice moment, contextul în care una sau alta dintre istoriile noastre s-au consumat.
 
Cronologia, adică timpul, este cărămida fundamentală a istoriei. Copiii din şcoală se tem de ea şi deseori au impresia – greşită – că istoria este un fel de carte de telefon, plină cu nume şi cifre. O astfel de sinteză restabileşte adevărul: în istorie, fiecare an, fiecare dată îşi are propria logică. A o înţelege este deja primul pas în dragostea pentru istorie”.
 
Valentina Bilcea, Stan Stoica, Mirela Grădină, George Marcu, Stănel Ion, Felicia Galiceanu, Angela Bilcea – „Istoria românilor. Date. Fapte. Oameni”. Editura Meronia. Coordonator : Valentina Bilcea. Cuvânt-înainte: prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO. 372 pag.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase