Home » Cultură » 10 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Ungaria

10 lucruri pe care probabil nu le ştiai despre Ungaria

Publicat: 09.02.2020
Vecină cu România şi având o suprafaţă de peste 93.000 kmp şi o populaţie de 9,7 milioane de oameni, Ungaria este o ţară cu o moştenire culturală bogată, dar şi vestită pentru celebrele sale spa-uri şi lacuri termale care atrag an de an mulţi turişti, printre care şi români.

Mai jos vă prezentăm 10 lucruri (poate de unii mai puţin ştiute) despre vecina României de la Vest, Ungaria, ţara care de-a lungul istoriei ne-a fost aliat, duşman şi sursă de controverse.

1. Nu are ieşire la mare

Ungaria nu are ieşire la mare, dar dispune de Lacul Balaton, care se întinde pe aproape 600 de kilometri pătraţi. Este considerat cel mai mare lac din Europa Centrală, iar din cauza întinderii sale mulţi îl numesc Marea Ungară, fiind o atracţie pentru mulţi turişti. În apropierea acestuia se află şi lacul Heviz, fiind apreciat pentru apele termale sulfuroase care au o serie de proprietăţi medicinale pentru afecţiunile reumatice şi o serie de dureri. Pe timpul verii, temperatura apei acestui lac este în medie de 34 de grade Celsius, în timp ce iarna nu are mai puţin  de 26 de grade Celsius.

2. Ţara spa-urilor

Datorită abundenţei de izvoare termale naturale, Ungaria se poate lăuda cu circa 450 de spa-uri şi băi publice. Cultura scăldatului în această zonă a existat încă din vremea romanilor, fiind considerat cel mai bun tratament pentru mahmureală, potrivit The Telegraph.

3. Maghiarii sunt destul de inventivi

Printre invenţiile notabile realizate de unguri se numără cubul Rubik (de către sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik), becul cu gaz krypton în interior (de către fizicianul Imre Brody, în 1937) şi pixul (brevetat în 1938 de către jurnalistul maghiar de origine evreiască Laszlo Biro).

4. Numeroşi laureaţi Nobel

Până în prezent, Ungaria se poate lăuda cu 13 laureaţi Nobel, mult mai mult, pe cap de locuitor, decât Finlanda, Spania, Canada şi Australia. Au primit premii aproape la fiecare categorie, cu excepţia celui pentru pace.

Lista laureaţiilor Nobel ai Ungariei:

  • Lénárd Fülöp (pe atunci Austro-Ungaria) – Nobel pentru Fizică, 1905
  • Bárány Róbert (pe atunci Austro-Ungaria) – Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1914
  • Zsigmondy Richárd – Nobel pentru Chimie, 1925
  • Albert Szent-Györgyi – Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1937
  • George de Hevesy – Nobel pentru Chimie, 1943
  • Georg von Békésy – Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, 1961
  • Eugene Wigner – Nobel pentru Fizică, 1963
  • Dennis Gabor – Nobel pentru Fizică, 1971
  • Polányi János – Nobel pentru Chimie, 1986
  • John Harsanyi – Nobel pentru Economie, 1994
  • George Andrew Olah – Nobel pentru Chimie, 1994
  • Imre Kertész – Nobel pentru Literatură, 2002
  • Avram Hershko – Nobel pentru Chimie, 2004

5. Ţara iluzionistului Houdini

Erich Weisz, mai cunoscut ca iluzionistul Harry Houdini, s-a născut la Budapesta în 24 martie 1874 înainte de a-şi câştiga faima evadând din cătuşe, strânsori şi celule pline cu apă. Acesta a supravieţuit unei multitudini de trucuri, dar a murit de peritonită după ce a primit un pumn în burtă în timpul unei demonstraţii publice.  

6. Este nepoliticos să ciocneşti paharele cu bere

Dacă ajungi în Ungaria şi vrei să ciocneşti o sticlă sau un pahar cu bere cu cineva, probabil că vei fi privit ciudat pentru că ungurii nu au acest obicei. Legenda spune că, după înfrângerea revoluţiei ungare din 1848 de către habsburgi, 13 generali maghiari au fost executaţi, iar după fiecare execuţie austriecii ciocneau pahare cu bere. Astfel, ciocnirea paharelor de bere şi, mai târziu, a sticlelor cu această băutură a devenit un tabu în Ungaria. Poţi, însă, să toastezi spunând „Egészségedre!” („În sănătatea ta!”, n.r.) în timp ce îţi priveşti în ochi partenerul sau partenerii de pahar.

7. Polo este sportul naţional

Polo este considerat sportul naţional al Ungariei. Probabil cel mai faimos meci de polo din istorie a fost cel din 1956, din semifinala de la Olimpiada de la Melbourne, când Ungaria a câştigat cu 4-0 în faţa URSS, la o lună de la înăbuşirea în sânge a Revoluţiei Ungare. Şi meciul s-a terminat tot în sânge, după ce, cu un minut înainte de final, sovieticul Valentin Proposkov i-a spart cu capul arcada jucătorului maghiar Ervin Zádor. Ulterior, echipa Ungariei a cucerit medalia de aur în finala competiţiei, iar după terminarea Jocurilor Olimpice de Vară din 1956 Ervin Zádor şi aproape jumătate din echipa de polo a Ungariei s-au refugiat în SUA.

8. Cea mai mare campioană la şah

Judit Polgar, considerată cea mai mare jucătoare a lumii din şahul feminin, a stabilit primul record în anul 1991, la vârsta de 15 ani, când a primit titlul de mare maestru la şah. A fost prima femeie din lume care a jucat într-un turneu în campionatul mondial de şah masculin. Totodată, în 1993 l-a învins, într-o partidă scurtă, pe fostul mare campion mondial Anatoli Karpov. Şahul se joacă în multe locuri in Ungaria, inclusiv pe scânduri plutitoare în băile termale.

9. Budapesta are cea mai veche linie de metrou din Europa continentală

Inaugurat în 2 mai 1896 de către împăratul Franz Joseph, metroul din Budapesta este, de asemenea, a doua cea mai veche linie de cale ferată electrică subterană din lume, după cea din Londra. Prima linie de metrou din Budapesta avea o lungime de 3,7 km, 11 staţii, iar trenurile veneau la un interval de circa două minute.

10. Labirintul natural de sub Budapesta

Tot în capitala Ungariei se găseşte şi cel mai mare sistem de peşteri geotermale, Budapesta fiind construită pe un labirint alcătuit din circa 200 de încăperi subterane. În cea mai mare parte dintre ele accesul este permis doar vizitatorilor calificaţi, însă unele peşteri spectaculoase, precum Szemlo-hegy şi Molnar Janos, pot fi văzute.

Vă recomandăm să citiţi şi:

De ce îşi impuneau să zâmbească locuitorii din Budapesta?

Top 10 tradari din istoria Romaniei

Top 10 – Cele mai mari batalii ale romanilor 

Negru Voda – Cel mai misterios personaj din istoria romanilor

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase