Home » Cultură » 10 lucruri pe care sigur nu le ştiai despre Olanda

10 lucruri pe care sigur nu le ştiai despre Olanda

Publicat: 17.05.2020
Olanda este una dintre fondatoarele Uniunii Europene.

Intră în GALERIA FOTO!

Regatul Ţărilor de Jos, cunoscut în mod comun ca Olanda, este o ţară din Europa de Vest care se învecinează cu Germania şi Belgia; trebuie precizat că numele de „Olanda” este folosit pentru a desemna doar două regiuni ale acestui stat: Olanda de Nord şi cea Sud. Numele regatului vine de la faptul că un sfert din suprafaţa sa se află sub nivelul mării, totuşi, trebuie să ştim faptul că din imperiul colonial au mai rămas o serie de state care depind formal de metropolă.

Olanda este unul dintre statele care s-a implicat în fondarea forurilor europene de după cel de Al Doilea Război Mondial, care, în cele din urmă, au devenit Uniunea Europeană. În raport cu membrii celorlalte state europene, olandezii sunt, conform, statisticilor, cei mai activi europeni, 52% dintre olandezi declarând că fac activităţi sportive săptămânal în comparaţie cu media de 38%. De asemenea, Olanda raportează un nivel de trai foarte bun, care se traduce prin unul dintre cei mai mari indici de fericire în rândurile adolescenţilor, în anul 2017, aceştia clasându-se pe locul doi după adolescenţii mexicani. Expatica a creat o listă cu alte 10 lucruri interesante, pe care ar trebui să le ştiţi despre această ţară:

1. Teritoriile

Cum am spus mai sus, numele de Olanda face trimitere la doar două provincii ale Regatului, istoric Olanda a fost zona care a contribuit cel mai mult la economia şi bogăţia regatului, devenind astfel un nume comun pentru a indica întreaga ţară, deşi incorect. În plus, datorită unei istorii a colonialismului, trei insule din Caraibe sunt încă parte a Olandei: Bonaire, Saint Eustatius şi Saba, cetăţenii lor sunt olandezi şi pot vota la alegerile europene.

2. Regele Willem-Alexander

Odată cu abdicarea reginei Beatrix în anul 2013, regele Willem a devenit  primul rege al Ţărilor de Jos de la moarte străbunicului său, Willem al III-lea în anul 1930.

3. Morile de vânt

Există peste 1.000 de mori de vânt încă din 1850, acestea au fost folosite în mod tradiţional într-o varietate de scopuri, de la irigare câmpurilor la măcinarea grâului, doar câţive încă mai funcţionează în scop comercial. Zona Kinderdijk a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO şi adăposteşte 19 mori de vânt tradiţionale.

4. Florile

Aproape 80% din bulbii de flori din lume provin din Olanda, majoritatea fiind lalele, ceea ce face din această ţară cel mai mare exportator de lalele din lume. Mii de oameni se adună să vadă câmpurile frumoase pe măsură ce infloresc; Haarlem găzduieşte multe câmpuri comerciale, precum şi o paradă de flori şi parcul Keukenhof, care prezintă sute de soiuri de flori.Toate soiurile de lalele noi sunt înregistrate de către Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), care listează peste 8.000 de tipuri.

5. Lalelele

Aceste flori nu sunt originare din Olanda, acestea fiind importate din Turcia în secolul al XVI-lea, dar au jucat un rol vital în cultura olandeză. În anii 1630, „mania lalelor” a cuprins ţara şi a făcut ca preţurile să crească până când bulbii costau la fel de mult precum o casă, iar asta a atras un număr mare de fermieri să îşi schimbe culturile; când industria s-a prăbuşit brusc, aceştia au căzut în sărăcie.

În ultima iarnă a celui de Al Doilea Război Mondial, olandezii au descoperit că bulbii de lalea pot fi şi o sursă de hrană. Acum, în fiecare a treia sâmbătă din ianuarie, olandezii sărbătoresc Ziua Naţională a lalelelor, începutul oficial al sezonului acestor flori, marcat cu festivaluri de cules flori.

6. Cea mai mare densitate umană din lume

Excluzând microstate precum Vatican sau Monaco, Olanda este cea mai dens populată ţară, cu aproximativ 17 milioane de oameni care ocupă 41.500 de kilometri pătraţi. Banca Mondială estimează densitatea populaţiei olandeze la aproximativ 500 de persoane pe kilometru pătrat.

7. Berea

Unul dintre cele mai importante exporturi ale economiei olandeze este berea, statisticile arată că se află pe locul doi pe plan mondial, fiind depăşită de către producătorii mexicani în 2010.

8. Ciclismul

Statisticile arată că în Olanda există peste 18 milioane de biciclete, acesta depăşind numărul locuitorilor, iar aceştia se deplasează cu ajutorul acestora, în medie, 2,9 kilometri.

Un studiu al Universităţii Rutgers arată că Olanda are cele mai mici rate de răni grave la un milion de kilometri realizaţi pe bicicletă. Acest lucru se datorează celor 35.000 km de piste, dar şi faptului că bicicletele sunt tratate în trafic ca maşinile De asemenea, bicicletele trebuie să aibă semnalizare, iar folosirea acestora sub influenţa alcoolului în stare de ebrietate este ilegală.

Din nefericire, furtul de biciclete este ridicat, cu peste 100.000 de furturi raportate în fiecare an şi aproximativ 300.000 de furturi nereportate.

9. Corporaţii şi bursa

Prima companie multinaţională, acţiunile şi bursa au origini olandeze,  Compania Olandeză a Indiilor de Est este recunoscută drept prima companie cu adevărat multinaţională şi prima care a emis acţiuni în 1602. A înfiinţat bursa din Amsterdam în acelaşi an.

Depăşindu-şi patrimoniul colonial, olandezii au fost, de asemenea, primii care au dezvoltat certificarea comerţului echitabil, lansând certificatul Max Havelaar în anii ’80.

10. Mediul înconjurător

Guvernul olandez intenţionează să interzică vânzările de benzină şi autovehicule pe motorină în 2025 pentru a încuraja energia verde. Proiectul legislativ a fost adoptat de camera inferioară, dar totuşi trebuie ratificată de Senat. Obiectivul guvernanţilor este acela ca în viitor în Olanda să existe doar maşini electrice.

Citeşte şi:

Tulipomania sau nebunia lalelelor – o poveste din istoria economică a Europei

Kinderdijk: călătorie în regatul morilor de vânt

Foametea sub ocupaţia nazistă a dus la găsirea remediului pentru o boală letală. Povestea doctorului-erou olandez care a fost aproape de câştigarea Premiului Nobel

Rotterdam – marele port al Europei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase