Home » Cultură » Evoluțiile politice de la curtea regelului Henric al VIII-lea s-au reflectat chiar și în arta sacră

Evoluțiile politice de la curtea regelului Henric al VIII-lea s-au reflectat chiar și în arta sacră

Publicat: 15.08.2020

Noua ordine spirituală din Anglia condusă de către Henric al VIII-lea s-a reflectat în paginile „edițiilor de lux” ale Marii Biblii din 1539.

Regele Henric al VIII-lea și Thomas Cromwell, unul dintre favoriții săi pentru o scurtă perioadă, pot fi considerați artizanii anglicanismului, cel din urmă aflându-se n fruntea eforturilor active de eliminare a influențelor catolice. Istoricii explică faptul că Cromwell a ordonat desființarea mănăstirilor, dar și distrugerea tuturor artefactelor care putea fi considerate superstițioase sau având legătură cu papalitatea.

Unul dintre cele mai importante „proiecte” ale autonomiei spirituale față de  papalitate a fost cel de comandare a unei versiuni în limba engleză a Bibliei. Aceasta a fost prima versiune acceptată în mod oficial și prin autoritatea lui Cromwell a devenit un obiect de cult obligatoriu pentru toate parohiile din Anglia și Țara Galilor, notează The History Blog.

Edițiile de lux ale Bibliei

Această versiune a Bibliei a fost pusă la vânzare în 1539, fiind printată pe hârtie și urmând să fie accesibilă tuturor englezilor. Totuși, a existat și o versiune pe care am putea-o numi de lux, aceasta fiind destinată regelui și sfătuitorului său de încredere.

Aceste două Biblii erau printate pe pergament și erau împodobite cu miniaturi meticuloase care aveau un profund mesaj politic. Figura dominantă a primelor pagini era regele Henric al VIII-lea, imaginea acestuia fiind centrală și depășind-o ca mărimea pe cea a lui Iisus Hristos. Mesajul, spun istoricii, este cât se poate de clar, doar divinitatea deține o autoritate spirituală mai mare decât cea a regelui.

Aceste imagini de la începutul Marii Biblii sugerează și faptul că în Anglia textele latine sau cele bizantine nu au nicio autoritate și că textul sacru poate fi citit de către toți supușii coroanei, fără mijlocirea limbii latine.

Odată cu moartea lui Thomas Cromwell, copia regală a fost modificată, astfel încât să nu mai existe referințe la acesta. Editările ulterioare au dus la eliminarea imaginii fostului preferat, dar și a blazonului acestuia.

Istoricii ne spun că Thomas Cromwell a fost executat de către rege sub acuzație de trădare și erezie. Aparent, motivul real a fost reprezentat de către sprijinirea celei de-a patra soții a regelui, Anne de Cleves. Regele s-a declarat nemulțumit de aceasta și nici nu a consumat mariajul cu ea.

Citește și:

Codex Gigas, numită şi Biblia Diavolului, este cel mai mare şi enigmatic manuscris din istoria Evului Mediu din Europa

Cât de veche este Biblia?

Cercetătorii au reuşit să afle secretul unui papirus vechi de circa 1.800 de ani Care este legătura sa cu Biblia?

Basmele sunt mai VECHI decât Biblia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase