Home » Cultură » Evenimente de Ziua Culturii în România. Copiii sunt așteptați la ateliere interactive online, la Antipa

Evenimente de Ziua Culturii în România. Copiii sunt așteptați la ateliere interactive online, la Antipa

Evenimente de Ziua Culturii în România. Copiii sunt așteptați la ateliere interactive online, la Antipa
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 14.01.2021

Muzeul Antipa organizează vineri, de Ziua Culturii, ateliere online pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici, de Ziua Culturii, să descopere natura participând la ateliere online interactive dedicate viețuitoarelor din Delta Dunării. Copiii vor identifica, prin intermediul unei prezentări interactive, tipuri de medii de viață și grupe de animale ce pot fi întâlnite în deltă, se vor familiariza cu noțiuni despre deltă, în general, și cu câteva caracteristici ale Deltei Dunării în mod particular.

Potrivit unui comunicat al Muzeului, întâlnirile online, la care pot participa copii cu vârste între 6 și 10 ani, se vor desfășura pe platforma Zoom începând cu orele 10.00 și 12.00.

„Proiectul ‘Descoperă natura!’, din care fac parte atelierele online ‘Delta Dunării‘, cuprinde teme și activități menite să satisfacă nevoia de cunoaștere și de învățare a copiilor și surprinde aspecte din medii naturale de viață ce se regăsesc în dioramele muzeului”, au transmis reprezentanții Muzeului.

Participarea copiilor la ateliere este gratuită în limita locurilor disponibile.

Videoclipuri cu violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga

Ministerul Culturii anunță că va difuza între 15 și 24 ianuarie o serie de șase videoclipuri cu violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, sub genericul Eminesciana 2.0.

„Începând cu Ziua Culturii Naționale și încheind cu Ziua Unirii Principatelor, între 15 și 24 ianuarie, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi protagoniștii unei noi serii de evenimente dedicate creației muzicale și literare românești și prezentate online sub o denumire ilustrativă pentru împletirea dintre tradiție și modernitate pe care o propune: Eminesciana 2.0”, a anunțat miercuri Ministerul Culturii.

Seria de șase videoclipuri va fi difuzată începând de vineri, la ora 20.00, cu o frecvență de câte o premieră la două zile și pe pagina de facebook a Ministerului Culturii.

Potrivit reprezentanților Ministerului, proiectul va prezenta într-o perspectivă cinematografică modernă texte din lirica eminesciană îmbinate cu muzică aparținând marilor compozitori români.

Versurile vor fi recitate în patru limbi de Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Simona Vintilă, dar și de omul de televiziune britanic Charlie Ottley. Traducerile textelor aparțin unor iluștri poeți și traducători români precum Lucian Blaga, Elisabeta Isanos, Adrian George Sahlean și Adina Rosenkranz Herșcovici.

„Astfel, sărbătoarea Culturii Naționale va fi un prilej de descoperire a universalității creației românești, capodopere precum ‘La steaua’, ‘O, rămâi’ sau ‘Trecut-au anii…’ fiind așezate dincolo de hotarul limbii care a renăscut odată cu ele, aducându-le în modernitate printr-o complexă combinație de muzică și imagine în care vor fi utilizate efecte speciale precum proiecții de mari dimensiuni, filmări aeriene, perdele de fum și jocuri de lumini. Regia întregului proiect este semnată de Anca Colțeanu iar producția video de Mihai Toma”, a mai transmis Ministerul Culturii.

Recitaluri de muzică și versuri, de Ziua Culturii, online, la Biblioteca Metropolitană București

Biblioteca Metropolitană București (BMB) și Teatrul Dramaturgilor Români (TDR) vor marca Ziua Culturii Naționale printr-un proiect online, derulat între 15 și 31 ianuarie, care va cuprinde recitaluri de muziză și poezie.

Proiectul „Opere pe rafturile bibliotecii: muze și muzicalitate” este finanțat de Ministerul Culturii și propune o serie de evenimente înregistrate, de muzică şi poezie românească, realizate cu sprijinul actorilor şi muzicienilor români, consacraţi sau în curs de afirmare.

Astfel, iubitorii de poezie și muzică sunt așteptați vineri, 15 ianuarie 2021, pe pagina principală de Facebook a BMB, unde vor putea urmări, de la ora 17.00, un spectacol muzical în al cărui repertoriu vor fi cântece inspirate din lirica românească, interpretate de cunoscuţi solişti de operă. Totodată, în perioada 15 – 31 ianuarie, vor fi postate recitaluri de versuri din creaţia eminesciană.

„În contextul actual, în care participarea fizică la evenimente culturale nu este posibilă din cauza pandemiei, nevoia de a avea acces la acte de cultură de calitate este mai mare ca niciodată. Astfel, prin seria de evenimente propuse, prin complexitatea lor, BMB și TDR vor contribui direct la promovarea valorilor culturale naționale, dând posibilitatea spectatorilor online de pretutindeni de a reflecta la modul în care cultura și arta, manifestări cheie ale umanității, reprezintă un resort nesecat de susținere și perpetuare a specificității naționale și universale”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase