-
Istorie Cum Unirea Principatelor de la 24 ianuarie a dus spre formarea României şi realizarea Marii Uniri din 1918
Pe 24 ianuarie este comemorată ziua în care, în 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales şi domnitorul Ţării Româneşti, devenind primul conducător…
› citeşte mai mult -
D:News Bilanţ ANUL CENTENAR. Cu ce a rămas România
Mai multe statui şi credite pentru reabilitarea de monumente. Asta are România după Centenar. Pentru casa lui Brâncuşi nu au existat fonduri, astfel…
› citeşte mai mult -
D:News Badea Cârţan al zilelor noastre. Un basarabean de 77 de ani, a parcurs peste 500 de kilometri pe jos, până la Alba Iulia
Un basarabean în vârstă de 77 de ani a parcurs în 30 de zile 520 de kilometri, de la Bălţi la Alba Iulia, pentru a sărbători în Oraşul Unirii…
› citeşte mai mult -
D:News Ce reprezintă Marea Unire de la 1918 pentru români
Astăzi se împlinesc 100 de ani de când, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională decidea unirea Transilvaniei cu România. Se întâmpla la câteva…
› citeşte mai mult -
Istorie Momentele cheie ale Marii Uniri. Cursul evenimentelor care a dus la întregirea României acum 100 de ani. ”Privim în înfăptuirea unităţii noastre naţionale un triumf al libertăţii omeneşti”
Despre Marea Unire s-a scris enorm în ultimii 100 de ani, iar ceea ce iese cel mai uşor în evidenţă din vasta literatură este că a existat un cumul…
› citeşte mai mult -
Case de poveste Casa Bosianu, vila celui mai mare jurist al secolului al XIX-lea care l-a adăpostit în secret pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza
Printre copacii celebrului parc Carol din Capitală se ridică o clădire mândră care se încăpăţânează să reziste vremurilor. A fost construită…
› citeşte mai mult -
D:News La Chişinău se deschide o expoziţie despre principalii actori ai realizării Marii Uniri
Expoziţia "Contribuţia marilor personalităţi româneşti la realizarea Marii Uniri", ce prezintă documente legate de Marea Unire de la 1918, va fi…
› citeşte mai mult -
D:News Românii sunt mai interesaţi de emisiuni TV şi de calendarul ortodox decât de Centenar
Doar trei români din 1000 sunt interesaţi, într-o lună, de tema Marii Uniri şi doar unul din 2000 este interesat de Centenarul propriu-zis, căutările…
› citeşte mai mult -
Istorie Unirea Basarabiei cu România. Inculeţ, Stere şi Marghiloman, oamenii fără de care nu se realiza unirea: ''Trebuie să fac pe nebunul cu nebunii. Oare ţarismul i-a făcut aşa?''
La 27 martie 1918/9 aprilie 1918, în urma deciziei Sfatului Ţării, Basarabia se uneşte cu România, fiind alipită astfel la graniţele de unde fusese…
› citeşte mai mult -
Istorie Deschiderea expoziţiei temporare ''Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România'' la MNIR
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea expoziţiei temporare „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România”, vernisajul…
› citeşte mai mult