Home » Cultură » Un tablou furat de naziști a revenit la moștenitorii de drept

Un tablou furat de naziști a revenit la moștenitorii de drept

Un tablou furat de naziști a revenit la moștenitorii de drept
Credit foto: Profimedia
Publicat: 09.04.2021

O pictură de mari dimensiuni realizată de Nicolas Poussin, furată de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost returnată proprietarilor legali. „Lot cu cele două fiice, dându-i o băutură” a fost găsit în Padova, nord-estul Italiei, de către o echipă de carabinieri care urmăresc lucrări de artă furate.

Înainte de război, tabloul de 1,2 X 1,5 metri, realizat în ulei de Nicolas Poussin, unul dintre cei mai mari clasici ai picturii franceze, aparținea unui industriaș din Strasbourg pe nume René Bloch. Acesta era descendent al unei vechi familii evreiești alsaciene care trăise de cinci generații în Alsacia, fosta regiune din estul Franței, învecinată cu Germania.

Au rămas loiali Franței chiar și atunci când Alsacia-Lorena a fost cedată Germaniei după războiul Franco-Prusac și până în 1938, când René s-a temut că ambițiile Germaniei, care deja înghițise Austria în martie, se vor îndrepta spre Alsacia. El i-a cerut unui văr din Poitiers să îi ia marea colecție de arte decorative, inclusiv tot mobilierul său. A fugit în Bretania în 1939 și apoi în Statele Unite, unde a murit în 1942.

La sfârșitul lunii ianuarie 1944, ocupanții naziști au străbătut Poitiers, arestând și deportând circa 481 de evrei în lagărele morții. Vărul lui René Bloch s-a numărat printre ei.

Trupele naziste au jefuit apoi proprietățile evreilor deportați. Tabloul pictat de Poussin a dispărut între februarie și august 1944.

Un tablou pierdut timp de aproape 80 de ani

De îndată ce războiul s-a încheiat, moștenitorii lui René Bloch au început să caute obiectele furate din casa lor, dar fără rezultat. Astfel le-au inclus pe lista Franței cu opere de artă jefuite de naziști (publicată în numeroase volume și suplimente între 1947 și 1949). O fotografie a lui „Lot cu cele două fiice” a apărut în volumul 2 al publicației. Nimeni nu a văzut public tabloul timp de aproape 80 de ani.

A apărut din nou în 2017, când a fost cumpărat din Franța de către un negustor italian de antichități. A fost expus atunci în Belgia și apoi din nou, în 2019, la TEFAF Maastricht, cel mai important târg de artă și antichități din lume, potrivit The History Blog.

Acolo, un istoric de artă olandez, acum rezident în Italia, a recunoscut pictura din fotografia veche ca fiind tabloul Poussin jefuit de la Poitiers, în 1944.

Moștenitorii legali ai tabloului, fiica lui Block, în vârstă de 98 de ani, care locuiește în Elveția, și un bărbat american în vârstă de 65 de ani, au depus o plângere în Italia, anul trecut, declanșând o anchetă a carabinierilor asupra istoricului de proprietate al picturii.

Au percheziționat casa unui alt negustor italian de antichități și au confiscat pictura ca bun furat. Astfel, celebrul tablou realizat de Nicolas Poussin, furat de naziști, a ajuns recent la proprietarii de drept.

Vă recomandăm să citiți și:

Castelul Houska, o structură gotică care păzește una dintre porțile iadului. Ce au ascuns naziștii aici

„Armata fantomă” sau cum i-au păcălit americanii pe naziști în cel de-Al Doilea Război Mondial

Matthias Sindelar, marele fotbalist care i-a sfidat pe naziști

Un jurnal al unui ofițer SS, ținut în secret de o lojă masonică, dezvăluie unde au ascuns naziștii comorile furate

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase