Home » Istorie » Un jurnal al unui ofițer SS, ținut în secret de o lojă masonică, dezvăluie unde au ascuns naziștii comorile furate

Un jurnal al unui ofițer SS, ținut în secret de o lojă masonică, dezvăluie unde au ascuns naziștii comorile furate

Publicat: 07.06.2020
Un jurnal al unui ofițer SS, ținut în secret de o lojă masonică, dezvăluie unde au ascuns naziștii comorile furate
Sursa foto: Facebook Zamek w Roztoce

Un jurnal care a fost în posesia unei societăți secrete timp de zeci de ani după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial ar putea conține o hartă care detaliază locul în care peste 30 de tone de aur au fost ascunse de naziști.

GALERIE FOTO

Scrierile din jurnal aparțin unui ofițer Waffen Schutzstaffel, din urmă cu 75 de ani. Waffen-SS a fost ramura militară a organizații paramilitare național-socialiste SS, Schutzstaffel, condusă de Heinrich Himmler. Ofițerul folosea pseudonimul „Michaelis” și scria despre planul comandantului Himmler de a ascunde averile furate din Europa, artefacte și opera de artă neprețuite.

Jurnalul arată locurile din Polonia în care ofițerii SS și-au ascuns comorile furate

Jurnalul include 11 locuri în care naziștii au ascuns aur, bijuterii, tablouri neprețuite și obiecte religioase furate. Unul dintre locurile enumerate este o fântână abandonată care ajunge până la 60 de metri adâncime, sub Palatul Hochberg (Zamek w Roztoce) din satul Roztoka, situat în sud-vestul Poloniei.

Palatul Hochberg (Zamek w Roztoce) din satul Roztoka, situat în sud-vestul Poloniei. Sursa foto: Google Maps

Aurul de pe fundul fântânii ar proveni de la Banca Reichului (Reichsbank) din orașul polonez Breslau (acum Wrocław). Cercetătorii estimează că ar valora de miliarde de euro.

Timp de zeci de ani după război, jurnalul lui „Michaelis” a fost ținut secret și ascuns în orașul german Quedlinburg. Documentul era în posesia unei loje masonice care a existat ca o societate secrete timp de peste 1.000 de ani și a avut ca membri și ofițeri naziști. Unul dintre membri ar fi fost acest „Michaelis”, care controla transportul nazist din sud-vestul Poloniei. Membrii lojei din anii următori ar fi fost urmașii ofițerilor naziști, potrivit Live Science.

Jurnalul nazist fost ținut în secret de o lojă masonică până acum

Însă în 2019, loja a oferit jurnalul unei fundații poloneze numite „Silesian Bridge”. Fundația a anunțat în martie 2019 că a primit un jurnal de la „partenerii” germani, anume membrii lojei din Quedlinburg. Aceștia ar fi oferit jurnalul poporului polonez ca un gest de „iertare pentru Al Doilea Război Mondial”.

Inclusă cu jurnalul a fost și o hartă care ar arăta locul în care se află fântâna Palatului Hochberg unde naziștii și-au ascuns comorile furate, a transmis Roman Furmaniak, reprezentant al fundației poloneze.

Naziștii și-ar fi ascuns comorile furate sub fântâna Palatului Hochberg din Polonia. Sursa foto: Google Maps

Alte documente incluse sugerează că după ce naziștii și-au ascuns averile furate, aceștia au ucis martorii și le-au aruncat trupurile în fântână, iar apoi au detonat explozice pentru a bloca intrarea.

Experții au stabilit că jurnalul a fost scris în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar autenticitatea jurnalului încă nu a fost confirmată de Ministerul Culturii din Polonia.

Cu toate acestea, palatul se află în Voievodatul Silezia Inferioară, regiune poloneză binecunoscută în timpul și după Al Doilea Război Mondial drept un loc în care naziștii își ascundeau comorile furate de la evrei bogați, precum și operele de artă care au fost furate din muzee sau galerii, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

Voievodatul Silezia Inferioară era plină cu mine, tuneluri și peșteri, precum și „castele și palate cu temnițe întunecate” care ofereau naziștilor o sumedenie de ascunzători pentru operele de arte.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Trei capodopere furate de nazişti, scoase la licitaţie pentru o sumă impresionantă

Noi urme ale masacrelor naziste, descoperite în Germania

Cum reuşeau aceste adolescente să execute naziştii în cel de-Al Doilea Război Mondial. ”Era tragic şi foarte dificil, plângeam mereu după act”

Regina Olandei care a încercat să încheie o înţelegere cu naziştii pentru a salva un rege al Belgiei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase