Home » Cultură » Palatele Casei de Habsburg își deschid porţile la noi acasă

Palatele Casei de Habsburg își deschid porţile la noi acasă

Publicat: 17.05.2021
Palatele Casei de Habsburg își deschid porţile la noi acasă
Sursa foto: Kunsthistorisches Museum Vienna - Facebook

Kunsthistorisches Museum (Muzeul de arte frumoase) din Viena şi Castelul Ambras (Innsbruck), două dintre cele mai frumoase monumente de patrimoniu ale Austriei, își deschid porţile la noi acasă, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor 2021. Castelul Ambras are un portret al lui Vlad Ţepeş.

Kunsthistorisches Museum (Muzeul de arte frumoase) din Viena şi Castelul Ambras (Innsbruck) îşi dezvăluie comorile în cadrul unor vizite ghidate video, cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai 2021).

Cele două documentare vor fi disponibile doar pentru 48 de ore, între 18 mai, ora 10.00 şi 20 mai, ora 10.00, pe site-ul Forumului Cultural Austriac, precum şi pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube ale instituţiei.

Kunsthistorisches Museum (Muzeul de arte frumoase) din Viena

Găzduit de o somptuoasă clădire de pe Ringstraße, în centrul Vienei, Kunsthistorisches Museum (Muzeul de arte frumoase) este unul dintre cele mai importante muzee din lume. Edificiul în care se află celebrele sale colecţii a fost construit între 1871 şi 1891 după planurile arhitecţilor Gottfried Semper şi Karl von Hasenauer, la comanda împăratului Franz Joseph I, potrivit Mediafax.

„O ambianţă cu adevărat imperială, deoarece niciun alt muzeu nu a fost modelat într-o asemenea măsură de pasiunea pentru artă a împăraților și a arhiducelui Casei de Habsburg. Documentarul vă conduce în Pinacotecă, unde veți vedea lucrări unice ale marilor maeștri, precum și cea mai mare colecție de tablouri de Pieter Bruegel cel Bătrân din lume. În Kunstkammer (piese ale primei colecţii a muzeului) pot fi descoperite comori artistice excepţionale, inclusiv celebra Saliera de Benvenuto Cellini, ansamblu statuar de mici dimensiuni, realizat de celebrul sculptor pentru regele Franţei, Francisc I. Alte puncte de atracţie ale Kunsthistorisches Museum sunt Colecția egipteano-orientală, Colecția de antichități și Colecția numismatică”, afirmă conservatorii KHM.

Castelul Ambras – cel mai vechi muzeu din lume

Castelul Ambras se află în apropiere de Innsbruck (comuna Amras), într-una din cele mai frumoase zone ale Tirolului. Fostă fortăreaţa medievală, castelul a luat forma pe care o cunoaştem azi în secolul al XVI-lea, când suveranul locului, „arhiducele Ferdinand al II-lea (1529-1595), fiul împăratului Ferdinand I, a comandat transformarea edificiului într-un palat renascentist pentru soția sa, Philippine Welser.

Pentru a găzdui colecțiile sale de artă foarte cunoscute în Europa acelor vremuri, acesta a cerut amenajarea unor camere speciale, castelul devenind unul dintre cei mai importanți precursori ai muzeelor de astăzi, având aceeaşi configuraţie, cu schimbări minore, până în prezent”, precizează muzeul.

Între exponatele sale, Castelul Ambras numără şi un portret al lui Vlad Ţepeş, cea mai cunoscută reprezentare a domnitorului român. Instituţia face parte din grupul Kunsthistorisches Museum.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase