Home » Cultură » Ce trebuie să știi despre Coasta de Fildeș, considerată mult timp un model al stabilității

Ce trebuie să știi despre Coasta de Fildeș, considerată mult timp un model al stabilității

Ce trebuie să știi despre Coasta de Fildeș, considerată mult timp un model al stabilității
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.05.2021

Timp de peste trei decenii de la proclamarea independenței de Franța, Coasta de Fildeș a devenit cunoscută pentru armonia religioasă și etnică, precum și pentru economia bine dezvoltată.

Țara din Africa de Vest a fost lăudată și considerată un model al stabilității. Însă, o revoltă a împărțit Coasta de Fildeș în două tabere în 2002. Negocierile pentru pace au alternat cu noi violențe pe măsură ce națiunea s-a îndreptat încet spre o rezoluție politică a conflictului.

În ciuda instabilității, Coasta de Fildeș este cel mai mare exportator de boabe de cacao al lumii, iar cetățenii săi se bucură de un nivel de trai relativ crescut în comparație cu alte țări din regiune.

Coasta de Fildeș are capitala la Yamoussoukro și o populație de 23,7 milioane de locuitori. Principalele limbi vorbite aici sunt franceza și limbile indigene. Printre religiile majore se numără islamism, creștinism și credințe indigene. Speranța de viață este de 52 de ani pentru bărbați și 55 de ani pentru femei. Totodată, moneda națională este francul CFA vest-african.

Alegeri prezidențiale controversate în noiembrie 2020

Președintele actual al Coastei de Fildeș este Alassane Ouattara, care a început să conducă națiunea după ce predecesorul său, Laurent Gbagbo, a fost înlăturat cu forța de la conducere. Gbagbo a refuzat să accepte victoria recunoscută la nivel internațional a lui Ouattara în urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

Violențe în urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, Coasta de Fildeș. Sursa foto: Profimedia

În anul 2015, Ouattara a câștigat un al doilea mandat de cinci ani cu aproape 84% din voturi, în cadrul unor alegeri considerate credibile de către analiștii americani.

Alegerile din 2020 au fost mai controversate, liderii opoziției boicotând scrutinul în semn de protest pentru ceea ce ei au numit un al treilea mandat neconstituțional, potrivit BBC.

Presa din Coasta de Fildeș, sub controlul strict al guvernului

Un economist educat în SUA, Ouattara a ocupat funcția de prim-ministru al președintelui Felix Houphouet-Boign, după o carieră îndelungată în cadrul Fondului Monetar Internațional.

Guvernul Coastei de Fildeș administrează principalele posturi de media, inclusiv posturi TV și radio și cotidianul principal al țării. Totodată, nu există stații de televiziune private în Coasta de Fildeș. Totuși, presa este sub controlul strict al guvernului, potrivit organizației non-profit Reporteri fără frontiere.

Date cheie din istoria Coastei de Fildeș:

  • 1842 – Franța impune protectorat asupra zonei de coastă și mai apoi colonizează Coasta de Fildeș;
  • 1944 – Felix Houphouet-Boigny, care avea să devină mai târziu primul președinte al Coastei de Fildeș, pune bazele unui sindicat al fermierilor africani, care mai apoi se transformă în Partidul Democratic al Coastei de Fildeș;
  • 1958 – Coasta de Fildeș devină republică în cadrul comunității franceze;
  • 1960 – Franța acordă independență sub conducerea președintelui Felix Houphouet-Boigny. Acesta se află la conducere până la moartea sa, în 1993
  • 1999 – Președintele Henri Konan Bedie, aflat la putere din 1993, este înlăturat printr-o lovitură de stat a armatei;
  • 2000 – Laurent Gbagbo devine președinte după alegeri controversate;
  • 2002-2007 – Războiul civil împarte Coasta de Fildeș în două tabere, regiunea de nord deținută de rebelii musulmani și sudul controlat de guvern, după ce rebelii încearcă să îl înlăture pe Gbagbo;
  • 2007 – Gbagbo și liderul rebelilor Guillaume Soros semnează un acord pentru a pune capăt crizei;
  • 2010 – Au loc alegeri prezidențiale. Alassane Ouattara este declarat învingător, însă Gbagbo refuză să accepte înfrângerea. În urma violențelor cauzate de contestarea alegerilor, 3.000 de oameni au murit.
  • 2016 – Jihadiștii Al-Qaeda atacă stațiunea Grand-Bassam, ucigând 18 oameni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

10 minuni naturale uimitoare ale lumii pe care trebuie să le vizitezi

140 de lucrări de artă din muzeele din Franţa, cerute înapoi de Coasta de Fildeş

O destinație tot mai preferată de români. Cât costă o vacanță de o săptămână în Dubai

FOTO. ”Marele Zid din Alpi” este o destinaţie turistică mai puţin cunoscută, dar extrem de fascinantă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase