Home » Cultură » Povestea mai puțin cunoscută a fraților Grimm, faimoși pentru basmele lor

Povestea mai puțin cunoscută a fraților Grimm, faimoși pentru basmele lor

Povestea mai puțin cunoscută a fraților Grimm, faimoși pentru basmele lor
Heath Ledger și Matt Damon în filmul „Frații Grimm” (2005). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.06.2021

Frații Grimm sunt faimoși pentru basmele lor, însă aceștia au elaborat și un dicționar german, au protestat împotriva și au fost alungați de Ernest Augustus I, rege al Hanovrei, au întocmit o colecție de 585 de legende germane și au introdus un nou subiect de studiu în învățământul superior, anume studiile germane.

Frații Grimm s-au născut în Hanau, Germania. Iacob Grimm s-a născut la data de 4 ianuarie 1785 și Wilhelm la data de 24 februarie 1786. Încă din copilărie și până la moartea lor, frații Grimm au fost prieteni foarte apropiați, completându-se mereu.

Tatăl lor, Philipp Wilhelm Grimm, a fost avocat. După moartea sa, frații Grimm au reușit să-și termine educația doar datorită generozității mătușii lor. Frații Grimm și-au arătat abilitățile geniale în timp ce erau încă tineri. După absolvirea școlii Kassel, cei doi și-au continuat educația la Universitatea Marburg, cu intenția de a deveni avocați, astfel urmând exemplul tatălui lor. Frații Grimm au participat la prelegeri la Facultatea de Drept și au studiat științe juridice, însă înclinațiile lor i-au dus într-o cu totul altă direcție, anume studiul literaturii germane și străine.

La scurt timp după absolvire, fiind puternic influențați de celebrul romantic Ludwig Tieck, frații Grimm au decis să inspecteze manuscrisele din literatură germană antică și au continuat cercetările în acest domeniu până la sfârșitul vieții lor.

Frații Grimm au lucrat mereu împreună

În 1805, Iacob Grimm a plecat la Paris pentru a desfășura cercetări științifice. Frații Grimm, obișnuiți să trăiască și să lucreze mereu împreună, au suportat cu greu despărțirea și au decis să nu mai fie separați niciodată.

Între 1805 și 1809, Iacob Grimm a fost bibliotecarul lui Jerome Bonaparte.

Sursa foto: Profimedia

În 1815, împreună cu un reprezentant al regiunii germane Kassel, Iacob Grimm a fost trimis la Congresul de la Viena. Iacob a desconsiderat mereu cariera politică, astfel de probleme fiind un obstacol în calea cercetărilor sale științifice. Iacob a părăsit serviciul în 1816, refuzând o propunere de profesorat la Bonn și devenind bibliotecar la Kassel, acolo unde fratele său lucra încă din 1814. Frații Grimm și-au păstrat funcția umilă, dedicându-se cercetării. În 1825, Wilhelm Grimm s-a căsătorit, însă frații au continuat să trăiască și să lucreze împreună.

De ce au fost exilați frații Grimm?

În 1829, postul de director de la Biblioteca din Kassel, care ar fi trebuit să îi fie acordat lui Iacob Grimm, a fost acordat unei alte persoane fără niciun merit. Frații Grimm au fost atât de revoltați de această nedreptate încât au renunțat la funcțiile lor. Bineînțeles, cei doi nu au rămas fără loc de muncă, lucrările lor științifice fiind deja foarte cunoscute. În 1830, Iacob Grimm a fost invitat la Göttingen, acolo unde a devenit profesor de literatură germană și bibliotecar senior la Universitatea Göttingen. Wilhelm a primit o funcție de bibliotecar junior în 1831, iar în 1835 cea de profesor cu normă întreagă. Aici, frații Grimm au lucrat cu un grup de savanți progresiști. Totuși, șederea celor doi la Göttingen a fost de scurtă durată.

Noul rege al Hanovrei a decis să înlăture constituția acordată Hanovrei de către predecesorul său. Bineînțeles, decizia a stârnit nemulțumirea întregii țări, însă doar șapte cărturari au avut suficient curaj încât să protesteze. Frații Grimm s-au numărat printre acești șapte oameni curajoși. Regele a reacționat imediat la protest prin demiterea celor șapte profesori și alungarea celor care nu erau născuți în Hanovra. În trei zile, frații Grimm au trebuit să părăsească orașul și s-au stabilit temporar la Kassel, potrivit Britannica.

Frații Grimm au locuit la Berlin până la sfârșitul vieții

Opinia publică din Germania i-a susținut pe faimoșii oameni de știință. O petiție în favoarea fraților Grimm a fost lansată și cei mai renumiți editori din Germania, Reymer și Girtsel, s-au oferit să publice un dicționar german elaborat pe o bază științifică largă. Frații Grimm au acceptat această propunere fără ezitare.

Frații Grimm nu au fost nevoiți să rămână prea mult timp la Kassel fiindcă au fost ajutați de prietenii lor. Noul lor susținător a fost chiar prințul moștenitor Frederick Wilhelm al Prusiei. Atunci când acesta a ajuns la tron în 1840, frații Grimm au fost chemați imediat la Berlin. Cei doi fost incluși în Academia de Științe din Berlin, iar astfel, în calitate de academicieni, li s-a acordat dreptul de a susține prelegeri la Universitatea din Berlin. Cei doi au locuit la Berlin până la sfârșitul vieții. Wilhelm a murit la data de 16 decembrie 1859, iar Iacob l-a urmat pe 20 septembrie 1863.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Versiunea timpurie a basmului Scufiţa Roşie este terifiantă, violentă şi grotească

Poveştile copilăriei noastre au fost în realitate mult mai morbide. Minciunile din filmele cu Mica Sirenă sau Frumoasa din Pădurea Adormită

Care este cel mai vechi basm din lume?

Latura întunecată a lui Roald Dahl, autorul celebrei cărţi ”Charlie şi Fabrica de Ciocolată”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase