Home » Cultură » „România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”. Expoziție în premieră la Palatul Suțu

„România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”. Expoziție în premieră la Palatul Suțu

„România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”. Expoziție în premieră la Palatul Suțu
Credit foto: Muzeul Municipiului București
Publicat: 09.06.2021

Expoziția „România în aquaforte văzută de Anton Kaindl” se deschide miercuri la Palatul Suțu. Vor fi expuse în premieră 44 de lucrări realizate de artistul german Anton Kaindl, gravor la curtea regală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Muzeul Municipiului București anunță deschiderea, începând cu data de 9 iunie 2021, ora 10.00, a expoziției tematice „România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”, care va fi deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu nr. 2 ).

Publicul va putea vedea expuse în premieră 44 de lucrări realizate de artistul german Anton Kaindl (1872-1951), cel care a venit în România în anul 1921, la invitația Reginei Maria, și căruia i-a plăcut aici atât de mult încât, vreme de 30 de ani, a reprodus cu mare pasiune arhitectura noastră interbelică.

După sosirea în România, Kaindl a fost numit profesor la școlile „Sfântul Iosif” și „Sfântul Andrei” din București.

În calitate de gravor la curtea regală a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, a străbătut România realizând o operă impresionantă care documentează toate zonele pe care le-a vizitat.

„România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”

În patrimoniul Muzeului Municipiului București se află un album cu 218 gravuri care înfățișează monumentele arhitecturale vizitate în călătoriile prin țară, potrivit Mediafax.

Kaindl a utilizat tehnica aquaforte pentru realizarea gravurilor, inclusiv a autoportretelor, iar materialul folosit pentru plăci a fost alama, cuprul și zincul. Albumul cu gravuri care se află în patrimoniul Muzeul Muncipiului București a fost achiziționat în anul 1967, chiar de la moștenitoarea lui Kaindl, Silvia Obreja.

Conține 218 lucrări care redau, printr-o grafică minuțioasă, biserici, schituri, ansambluri mănăstirești din Oltenia, Moldova, Maramureș, Muntenia, Bistrița, troițe din Oltenia, Bistrița, Muntenia, vestitele cule oltenești, case cu arhitectură tradițională din Oltenia și Transilvania, mori din spațiul rural al Transilvaniei, Olteniei, Munteniei și Bistriței. Albumul este completat de lucrări care înfățișează Castelul Bran, Castelul Banloc și Cetatea Neamț din Moldova. El include și lucrări cu peisaje din București sau împrejurimi: Catedrala și Palatul Patriarhiei, Biserica Bucur, clopotnița Bisericii Udricani, Biserica Sfântul Anton, Biserica Bărăția, Strada Văcărești în anul 1921, Biserica Fundenii Doamnei, Mănăstirea Antim, Mănăstirea Radu-Vodă, Mănăstirea Plumbuita, Mănăstirea Văcărești, Nunțiatura Apostolică, Ambasada Franceză, Casa de Depuneri.

Cele 44 de lucrări prezentate în cadrul expoziției „România în aquaforte văzută de Anton Kaindl”, respectiv gravuri din ultimul album deținut de artist ‒ acum parte a patrimoniului MMB ‒ vor putea fi văzute la Palatul Suțu până pe data de 8 august.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase