Home » Istorie » Castelul Pelișor, locul unde inima Reginei Maria a bătut pentru ultima oară

Castelul Pelișor, locul unde inima Reginei Maria a bătut pentru ultima oară

Castelul Pelișor, locul unde inima Reginei Maria a bătut pentru ultima oară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.06.2021

Castelul Pelișor, deschis pentru prima oară publicului în februarie 1993, are o valoare inestimabilă și reprezintă un important element al patrimoniului cultural român. Castelul Pelișor face parte dintr-un ansamblu arhitectonic realizat de regele Carol I pe valea pârâului Peleș.

Castelul Pelișor este situat în Sinaia și face parte din același complex care găzduiește și castelul Peleș.

Construit în paralel cu castelul Peleș, Carol I a ridicat castelul Pelișor între anii 1899 și 1902, acesta reprezentând un dar pentru principii moștenitori. Aici, aceștia aveau să-și petreacă verile.

GALERIE FOTO

Karel Liman, arhitectul șef al castelului Pelișor, a respectat cu strictețe cerințele pentru exteriorul structurii, castelul fiind decorat cu elemente în stil Fachwerk și românesc. Astfel, stilurile folosite pentru construirea castelului Pelișor i-au conferit un aspect vesel. Totodată, cele două turnuri ale castelului aduc aminte de turlele bisericilor din Bucovina.

Castelul Pelișor cuprinde numeroase elemente românești

Cât despre interiorul castelului, arhitectul Karel Liman a introdus numeroase elemente românești, la cererea principesei Maria, precum ocnițe specifice pentru Valea Prahovei și elemente brâncovenești. Principesa Maria a înțeles cât de necesară era cuprinderea caracterului național în reședința regală.

Sursa foto: Nomadic Julien via Unsplash

Interiorul castelului Pelișor a fost conceput de principesa Maria în cadrul mai multor perioade (între 1902 și 1928) și evidențiază dragostea sa pentru frumos. „Dacă toate cele frumoase vă vor aminti de mine, voi fi pe deplin răsplătită pentru dragostea ce v-am purtat-o, căci, pentru mine, frumosul a fost un crez”, scria Regina Maria în testamentul moral adresat „Țării și Poporului român”.

Castelul Pelișor ilustrează evoluția Reginei Maria în materie de gusturi și sentimente

La fel ca Palatul Cotroceni, castelul Pelișor trece prin diferite etape de decorare, ceea ce ilustrează evoluția Reginei Maria în materie de gusturi și sentimente. De la „cuiburi aurite” și până la includerea de elemente din arta românească, Regina Maria a dorit ca prin castelul Pelișor să se identifice cu suferința și bucuria neamului românesc. Aceasta a fost replica pe care „Regina tuturor românilor” a dat-o regelui Carol I peste ani.

Nu în ultimul rând, castelul Pelișor dezvăluie caracterul romantic, misterios, îndrăzneț și doritor de nou al Reginei Maria, în special prin faptul că aceasta a ales și elemente din stilul Art Nouveau pentru castel. În 2015, inima Reginei Maria a fost depusă la castelul Pelișor, acolo unde a bătut pentru ultima dată.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cele mai emblematice monumente istorice din România

Inima Reginei Maria, mutată la Pelişor, printr-un drum simbolic şi în memoria victimelor incendiului

Statul român vrea să cumpere Castelul Peleş şi aşteaptă o propunere financiară de la Casa Regală

Anunţul Ministerul Culturii legat de Muzeul Peleş

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase