Home » Cultură » Scarlett O’Hara, o frumusețe rară care trece prin vremuri de restriște

Scarlett O’Hara, o frumusețe rară care trece prin vremuri de restriște

Publicat: 08.08.2021
Scarlett O’Hara, o frumusețe rară care trece prin vremuri de restriște
Vivien Leigh în filmul „Pe aripile vântului” (1939). Sursa foto: Profimedia

Eroina romanului „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell, Scarlett O’Hara, este o frumusețe rară (cu ochii săi verzi și părul castaniu) care trece prin vremurile de restriște ale Războiului Civil și epocii de reconstrucție ale Statelor Unite ale Americii.

Scarlett O’Hara împrumută mai mult din încăpățânarea tatălui ei decât din manierele rafinate ale mamei sale. Deși inițial încearcă să se comporte cât mai frumos cu putință, instinctele sale se împotrivesc restricțiilor sociale.

Determinarea o definește pe Scarlett O’Hara și o face să realizeze tot ce își dorește prin orice mijloace necesare. Această determinare se manifestă mai întâi prin eforturile ei narcisiste, uneori înfricoșătoare, pentru a stârni admirația fiecărui tânăr din cartier.

Mai apoi, sub amenințarea înfometării și chiar a morții, Scarlett O’Hara este hotărâtă să supraviețuiască și o face culegând bumbac, conducându-și propria plantație, construind o afacere de succes și chiar ucigând un bărbat.

Un lider adevărat cu un talent remarcabil pentru afaceri

Scarlett O’Hara își propune, de asemenea, să îl câștige pe Ashley Wilkes, iar eșecul ei de a face acest lucru ghidează intriga romanului. Căsătoria lui Ashley cu Melanie Hamilton și respingerea lui Scarlett determină aproape toate deciziile ulterioare importante ale eroinei.

Vivien Leigh și Clark Gable în filmul „Pe aripile vântului” (1939). Sursa foto: Profimedia

Scarlett O’Hara se căsătorește cu Charles Hamilton pentru a-l răni pe Ashley, rămâne alături de Melanie în timpul războiului pentru că așa i-a promis lui Ashley și își pierde adevărata iubire, Rhett Butler, din cauza dorinței sale persistente de a-l câștiga pe Ashley.

Scarlett O’Hara posedă un talent remarcabil pentru afaceri și se dovedește a fi un adevărat lider. După război, Scarlett recuperează plantația tatălui ei, Tara, și dobândește un real succes cu fabrica sa de cherestea din Atlanta. Cu toate acestea, în ciuda inteligenței sale, Scarlett nu are aproape deloc capacitatea de a înțelege motivațiile și sentimentele ei sau ale celorlalți, scrie Britannica.

Dezvoltarea eroinei Scarlett O’Hara reflectă întocmai dezvoltarea statelor americane din sud

Scarlett O’Hara își trăiește viața în mod rațional. Eroina decide ce presupune succesul, găsește cele mai eficiente mijloace pentru a reuși și nu ia în considerare concepte precum onoarea și bunătatea. Deseori, Scarlett mărturisește că nu vede alte alegeri decât cele pe care le face.

Evoluția eroinei Scarlett O’Hara reflectă întocmai dezvoltarea statelor americane din sud. Scarlett se transformă din adolescentă răsfățată în văduvă harnică, iar apoi în oportunist bogat, reflectând schimbarea statelor din sud de la societatea de agrement la națiune asediată, iar apoi la supraviețuitor compromis. Scarlett întruchipează atât vechiul, cât și noul Sud al SUA. Scarlett se agață de Ashley, care simbolizează lumea idealizată a cavalerismului și a manierelor, dar se adaptează minunat la lumea dură și oportunistă din Noul Sud, agățându-se în cele din urmă de periculosul Rhett, care, la fel ca Scarlett, simbolizează combinația dintre vechi și nou.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Mic dejun la Tiffany”. Ce au crezut inițial directorii Paramount despre film

Grace Kelly, eroina perfectă a lui Alfred Hitchcock care a sfârșit într-un mod tragic

„Pe aripile vântului” a revenit la HBO Max. Cum a fost modificat filmul premiat cu 8 Oscaruri

A murit Olivia de Havilland, ultima supraviețuitoare din „Pe aripile vântului“

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase