Caravaggio, probabil cel mai revoluționar artist al vremurilor sale

07 08. 2021, 10:00

Probabil cel mai revoluționar artist al vremurilor sale, pictorul italian Caravaggio a abandonat regulile care au ghidat timp de un secol artiștii dinaintea sa. Caravaggio a ales să picteze în mod realist în loc să creeze o versiune idealizată a experienței umane și religioase.

S-a născut Michelangelo Merisi, probabil la data de 28 septembrie 1573, în Caravaggio, Italia. Între timp a devenit cunoscut după denumirea orașului său natal. Rămas orfan la vârsta de 11 ani, Caravaggio a fost ucenic al pictorului Simone Peterzano din Milano timp de patru ani. Cândva între anii 1588 și 1592, Caravaggio a plecat la Roma, acolo unde a lucrat ca asistent pentru pictori mai puțin talentați. În jurul anului 1595, Caravaggio a început să-și vândă picturile printr-un distribuitor. Acesta l-a adus pe Caravaggio în atenția cardinalului Francesco del Monte.

Prin intermediul cardinalului, Caravaggio a primit o comandă, la vârsta de 24 de ani, să picteze Biserica San Luigi dei Francesi. În capela Contarelli, naturalismul realist al lui Caravaggio a apărut mai întâi prin trei scene despre viața lui Matei Evanghelistul: Matei Evanghelistul și Sfântul Duh, Chemarea lui Matei Evanghelistul și Moartea lui Matei Evanghelistul. Totuși, operele au stârnit un scandal public din cauza naturii lor realiste și dramatice. Din acest moment, Caravaggio se dedică temelor religioase tradiționale.

Caravaggio a avut multe probleme cu legea

În ciuda criticilor dure, Caravaggio a ajuns să fie invidiat, iar reputația lui s-a îmbunătățit. Caravaggio a avut multe probleme cu legea în timpul șederii sale la Roma. Pictorul a fost trimis la închisoare pentru mai multe agresiuni, iar în cele din urmă și-a ucis adversarul în urma unei dispute privind un meci de tenis. Caravaggio a fugit din oraș și a continuat să se mute între mai multe ascunzători.

Sursa foto: Profimedia

Caravaggio a ajuns în Napoli, cel mai probabil la începutul anului 1607, iar acolo a pictat ceva timp, așteptând o grațiere de la papă. Operele sale din această perioadă includ „Cele șapte acte ale îndurării” pentru Capela Monte della Misericordia. Aici a avut loc o schimbare a stilului său. Natura întunecată și grăbită a picturilor de la acea vreme trebuie să fi reflectat starea disperată în care se afla Caravaggio, potrivit Britannica.

Ghinionul, epuizarea și boala l-au copleșit

La începutul anului 1608, Caravaggio s-a dus în Malta, acolo unde a fost primit ca un artist celebrat. Temându-se să nu fie urmărit, pictorul a continuat să fugă în următorii doi ani, însă picturile sale din această perioadă, inclusiv „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” pentru catedrala din Valletta, au fost printre cele mai reușite din toată cariera sa.

În 1610, Caravaggio a pornit de la Napoli spre Roma, însă a fost arestat în timpul călătoriei sale. După ce a fost eliberat, nava la bordul căruia urma să se îmbarce pentru a-și continua călătoria a pleca fără el, luându-i toate bunurile. Ghinionul, epuizarea și boala l-au copleșit în timp ce privea nava cum pleca. Caravaggio s-a prăbușit pe plajă, iar câteva zile mai târziu, la data de 18 iulie 1610, a murit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Edvard Munch, artistul care a auzit „enormul și infinitul țipăt al naturii”

La peste 400 de ani de la deces a fost stabilită cauza morţii lui Caravaggio

Un tablou care a fost considerat furat în urmă cu 22 de ani, descoperit într-un perete secret al unei galerii de artă

Viața impresionantă a lui Constantin Brâncuși. Ce a iubit, mai presus de toate, artistul