Home » Cultură » Expoziția „România în al Doilea Război Mondial. 1941-1945”, la Muzeul Național de Istorie a României

Expoziția „România în al Doilea Război Mondial. 1941-1945”, la Muzeul Național de Istorie a României

Publicat: 08.07.2021

Expoziția temporară „România în al Doilea Război Mondial. 1941-1945” se va deschide luni, 12 iulie, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). 

Proiectul expozițional marchează împlinirea a 80 de ani de la intrarea României în cel de-al Doilea Război Mondial. Temele abordate în expoziție sunt: campania militară din Basarabia și Bucovina, campaniile militare de pe Frontul de Est și de pe Frontul de Vest, Holocaustul, aviația română în timpul războiului, viața soldaților, a prizonierilor, aspecte de viață cotidiană, diplomația și spionajul, instaurarea comunismului.

Cu această ocazie, vor fi expuse obiecte provenind din colecția (MNIR), din colecțiile partenerilor instituționali dar și din colecții private, mare parte a exponatelor fiind prezentate în premieră publicului.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere în expoziție armament folosit în timpul conflagrației, echipament militar, instrumente de navigație aeriană, decorații, obiecte personale, documente oficiale, publicații din anii războiului, machete de avioane și multe altele.

Exponate extrem de valoroase

Printre exponate se numără harta originală a României, pe care s-au trasat noile granițe în timpul Dictatului de la Viena, brevetele de pilot ale lui Tudor Greceanu și Marianei Drăgescu, aparatul cu care a fost înregistrat discursul regelui Mihai pe 23 august 1944, un exemplar original al Pactului Tripartit semnat de România în 1941, pașaportul lui Grigore Gafencu, servieta lui Eugen Cristescu (șeful Serviciului Secret de Informații).

În cadrul expoziției vor putea fi admirate și creațiile artistice realizate special pentru această ocazie de Alexandru Ciubotariu („Pisica Pătrată”).

Expoziția „România în al Doilea Război Mondial. 1941-1945” poate fi vizitată, în perioada iulie-decembrie 2021, de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00. Evenimentul de deschidere a ei va avea loc luni, 12 iulie 2021, începând cu ora 13:00, la sediul din Calea Victoriei nr.12, București.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase