Home » Cultură » Coco Chanel, primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar apoi l-a pierdut

Coco Chanel, primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar apoi l-a pierdut

Publicat: 09.08.2021

Designerul de modă francez Coco Chanel a condus lumea modei din Paris timp de aproape șase decenii. Stilul său elegant și relaxat a inspirat femeile să abandoneze hainele complicate și incomode care erau la ordinea zilei în secolul XIX. Printre inovațiile sale devenite piese clasice se numără costumul fără guler, pantalonii evazați, bijuteriile și accesoriile, dar și „little black dress” (mica rochie neagră).

Gabrielle Bonheur Chanel s-a născut într-o familie săracă, la data 19 august 1883, în Saumur, Franța. După ce mama sa a murit, tatăl său a lăsat-o la un orfelinat. După ce a lucrat o perioadă scurt ca asistent de vânzări, Coco Chanel a cântat câțiva ani într-o cafenea. În 1913, Chanel și-a deschis un mic magazin de pălării în Deauville. Acolo, Chanel mai vindea și articole sportive simple, precum jersee.

În decurs de cinci ani, piesele sale vestimentare au atras atenția celor mai înstărite femei care încercau să scape de stilurile vestimentare complicate. Hainele lui Coco Chanel exprimau simplitate și confort, iar acestea au revoluționat industria modei. Până la sfârșitul anilor 1920, Chanel avea 3.500 de angajați, o casă de modă, o afacere de textile, laboratoare de parfum și un atelier de bijuterii.

Primul designer de modă major care a introdus un parfum

O mare parte din imperiul lui Coco Chanel era concentrat pe Chanel No. 5, un parfum pe care ea l-a introdus în 1922. Parfumul, o combinație de iasomie și alte miresme florale, era mult mai complex și misterios decât parfumurile disponibile la acea vreme pe piață.

Coco Chanel vizionând un articol vestimentar din colecția sa. Sursa foto: Profimedia

Coco Chanel a fost primul designer de modă major care a introdus un parfum, iar faptul că a folosit o sticluță simplă și elegantă a contribuit considerabil la succesul imens al produsului. Din păcate, un parteneriat cu afaceriștii care au produs și comercializat parfumul a lăsat-o pe Chanel cu un procentaj foarte mic din profit. În ciuda faptului că a inițiat numeroase procese, Chanel nu a reușit să recapete controlul asupra parfumului său emblematic.

Coco Chanel nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii

Coco Chanel nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii, însă a avut grijă de fiul cel mare al surorii sale, André Palasse, în urma sinuciderii sale, scrie Britannica.

Coco Chanel și-a închis casa de modă în 1939, odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, însă s-a întors în 1954. După moartea sa la data de 10 ianuarie 1971, casa de modă Chanel a fost condusă de mai mulți designeri. Situația s-a stabilizat în 1983, atunci când Karl Lagerfeld a venit la conducere.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Casa de modă Chanel a pierdut în instanță o dispută cu Huawei. Decizia poate fi atacată

Zina Dumitrescu, creatoarea de modă care a cunoscut-o pe Coco Chanel şi refuzat-o pe Elena Ceauşescu: „Îi spun să-şi tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap”

Viaţa SECRETĂ a uneia dintre cele mai cunoscute simboluri ale modei: Aventurile lui Coco Chanel cu ofiţerii din Gestapo şi rolul de spion al naziştilor

10 Lucruri pe care nu le ştiai despre Coco Chanel, cea mai puternică femeie din lumea modei – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase