Home » Istorie » Zina Dumitrescu, creatoarea de modă care a cunoscut-o pe Coco Chanel şi refuzat-o pe Elena Ceauşescu: „Îi spun să-şi tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap”

Zina Dumitrescu, creatoarea de modă care a cunoscut-o pe Coco Chanel şi refuzat-o pe Elena Ceauşescu: „Îi spun să-şi tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap”

Zina Dumitrescu, creatoarea de modă care a cunoscut-o pe Coco Chanel şi refuzat-o pe Elena Ceauşescu: „Îi spun să-şi tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap”
Publicat: 28.03.2019
Creatoarea de modă Zina Dumitrescu a murit la vârsta de 82 de ani, joi, într-un azil de bătrâni unde era internată de mai mulţi ani, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Opriţa, oordonator SMURD Bucureşti.

Zina Dumitrescu a intrat în stop cardiorespirator, s-au făcut manevre de resuscitare a acesteia, iar decesul a pronunţat în jurul orei 16.30, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti.

Creatoarea de modă Zina Dumitrescu era internată într-un azil de lux pentru bătrâni situat lângă Bucureşti.

În urmă cu mai mulţi ani, Zina Dumitrescu a fost diagnosticată cu maladia Alzheimer.

Pe numele real Zenobia Bogoş, Zina Dumitrescu s-a născut pe 16 iunie 1936, în Ismail, pe atunci în Regatul României, în prezent în Ucraina.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, familia celei care era supranumită de manechine şi colegii de showbiz „mama modei din România”, s-a mutat la Piteşti.

A absolvit cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.

Încă din primul an de facultate a început să lucreze ca manechin, iar, la vârsta de 30 de ani, a devenit directorul executiv al Casei de Modă Venus din Bucureşti.

„Era preocupată de modă, dar atât o ducea mintea”

Zina Dumitrescu a cunoscut-o inclusiv pe Coco Chanel, în 1967, la Moscova, unde s-a desfăşurat primul şi unicul congres mondial de modă.
 
În perioada ceauşită a îmbrăcat multe personalităţi ale vremii, însă nu şi pe Elena Ceauşescu, pe care a refuzat-o. 
 
„De look-ul Elenei Ceauşescu se ocupa Piţi Vasiliu, care pe timpuri a avut una dintre cele mai faimoase case de modă din Bucureşti, în perioada în care Bucureştiul era comparat cu Micul Paris. Ea nu avea haine urâte pe ea, dar nu ştia să le poarte, le purta îngrozitor, stătea îngrozitor şi nu ştia să mergă, dar hainele erau de foarte bună calitate şi bine făcute”, a afirmat Zina în urmă cu câţiva ani într-un interviu acordat gazetamondena.ro.
 
Potrivit acesteia, Elena Ceauşescu se coafa de cele mai multe ori la cel mai mare salon din Paris. 
 
„Era preocupată de modă, dar atât o ducea mintea, în rest nimeni nu avea voie să arate mai bine decât ea”, mai spunea Mama Zina, aşa cum era supranumită, despre soţia dictatorului Nicolae Ceauşescu. 
 
Elena Ceauşescu venea deseori la prezentările de modă ale Zinei. „Ea ne privea aşa cu o figură a dracului, îi simţeam din priviri răutatea şi invidia. În momentul în care Piţi Vasiliu s-a îmbolnăvit, m-am trezit într-o bună zi la uşă cu un colonel pe care l-am întâlnit atunci şi l-am mai întâlnit după Revoluţie, pe trotuar în faţa Casei de modă, m-a salutat reverenţios şi mi-a spus că vrea să-mi mulţumească”. Colonelul i-a spus Zinei Dumitrescu că prima doamnă a Republicii Socialiste România dorea ca ea să îi creeze ţinutele. 
 
„Eu sunt nebună! Eu în primul rând nu sunt membră de partid, apoi eu o să mă duc la ea să-i spun să nu-şi mai ţină mâinile aşa că nu-i zboară, îi spun să-şi tundă cocul ăla de cuib de cuci din cap, să-şi facă o mulţime de chestii. Şi ştiu că nu-i voie, ori dumneata îţi asumi răspunderea, că dumneata mă recomanzi. Spune-i că am o origine năsănătoasă şi nu sunt demnă să fiu în preajma ei”. Aşa s-a şi întâmplat şi Zina Dimitrescu nu a devenit creatoarea de modă a Elenei Ceauşescu.

De-a lungul anilor, Zina Dumiterscu  a contribuit la lansarea carierei mai multor modele devenite celebre, precum Eugenia Ştefan (Janine), Romaniţa Iovan, Bianca Brad, Dana Săvuică, Melek Amet, Cătălin Botezatu. Totodată, a creat zeci de colecţii de modă, participând la festivaluri de profil din ţară şi din străinătate.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase