Home » Cultură » Cervantes, autorul uneia dintre cele mai populare cărți scrise vreodată

Cervantes, autorul uneia dintre cele mai populare cărți scrise vreodată

Cervantes, autorul uneia dintre cele mai populare cărți scrise vreodată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.12.2021

În urmă cu aproximativ 400 de ani, Miguel de Cervantes a scris o carte care l-a făcut cel mai important personaj din literatura spaniolă. Șase ediții ale „Don Quijote” au fost printate în primul an de la publicarea primei părți (1605). Traducerile în limbi străine au început aproape imediat. Astfel, „Don Quijote de La Mancha” este una dintre cele mai populare cărți scrise vreodată.

Cariera scriitorului Miguel de Cervantes prezintă un contrast izbitor cu soarta operei sale. A fost o luptă lungă împotriva sărăciei, datoriilor și ghinionului. Foarte puține detalii sunt cunoscute despre primii 20 de ani din viața lui Cervantes.

Miguel de Cervantes Saavedra s-a născut, probabil, la data de 29 septembrie 1547 în orașul Alcalá de Henares, în apropiere de Madrid. Tatăl său, Rodrigo de Cervantes, era un chirurg sărac și obscur. Nu există dovezi care să arate că Miguel a urmat cursurile unei universități din orașul natal sau oricare dintre orașele în care și-a petrecut tinerețea, Valladolid, Sevilla și Madrid.

Cervantes, convins că nu va putea niciodată să-și câștige existența ca scriitor

Până la sfârșitul anului 1569, atunci când avea 22 de ani, Cervantes era la Roma. Acolo, pentru o perioadă lungă de timp, Cervantes a fost în serviciul cardinalului Acquaviva. În următorul an, Cervantes s-a înrolat în miliția spaniolă, apoi ca soldat în Italia. În octombrie 1571, Cervantes a participat la Bătălia de la Lepanto, o celebră bătălie pe mare în care forțele aliate ale Spaniei și orașelor italiene au distrus flota Turciei. În această bătălie, Cervantes a fost împușcat de trei ori, una dintre împușcături afectându-i brațul stâng pentru tot restul vieții.

Patru ani mai târziu, vasul la bordul căruia Cervantes se întorcea în Spania a fost capturat de pirați. Cervantes și fratele său au fost duși ca sclavi în Algeria. Deși fratele său a reușit să-și recapete libertatea destul de rapid, Cervantes a rămas prizonier timp de câțiva ani buni. Cervantes a avut mai multe încercări eșuate de evadare, iar drept rezultat a ajuns să fie cunoscut pentru curajul și vitejia sa în comunitatea de prizonieri.

Sursa foto: Shutterstock

După cinci ani ca sclav, Cervantes a fost răscumpărat de rude și prieteni, iar apoi s-a întors în Spania. Cu un braț anchilozat, Cervantes nu a putut continua ca soldat, așa că a început să scrie. În următorii ani, Cervantes a creat 20 sau 30 de piese de teatru, precum și prima sa operă literară importantă, „La Galatea”. Însă, toate au fost mai mult sau mai puțin eșecuri. Asta l-a convins că nu va putea niciodată să-și câștige existența ca scriitor. Între timp, tatăl său a murit, iar Cervantes s-a căsătorit cu o femeie care i-a adus o mică zestre.

Cea mai importantă contribuție literară a scriitorului Miguel de Cervantes

Până în 1587, Cervantes a revenit în serviciul regelui, de această dată în calitate de comisar pentru Invincibila Armada, care a fost înfrântă în următorul an de englezi. Deși a rămas în serviciul regelui timp de ani buni, plata lui Cervantes a întârziat să apară, iar acesta a întâmpinat adesea dificultăți financiare, scrie Britannica.

Timp de câteva luni între 1597 și 1598, Cervantes a fost închis pentru că nu și-a putut plăti datoriile. Ideea personajului Don Quijote ar fi avut-o în timp ce era după gratii. Aparent, Cervantes a fost închis din nou în 1603, însă nimic cert nu este știut despre acești ani. În 1604, Cervantes a ajuns în Valladolid cu manuscrisul primei părți a operei „Don Quijote”.

Prima parte a cărții a fost publicată în 1605, atunci când Cervantes avea 57 de ani. În ciuda succesului răsunător, Cervantes a primit puțini bani pentru că vânduse drepturile de autor editurii. Deși faima lui Don Quijote s-a răspândit prin Europa, Cervantes a trăit în sărăcie, fiind dependent de ocrotitori înstăriți. Cervantes a publicat a doua parte a cărții în 1615 și a murit în următorul an, la data de 22 aprilie, în Madrid.

În afară de „Don Quijote de La Mancha”, Cervantes a publicat numeroase opere populare. Totuși, „Don Quijote” a rămas cea mai importantă contribuție literară a scriitorului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Voltaire, unul dintre cei mai importanți scriitori din literatura franceză

Viața marelui scriitor Lev Tolstoi, excomunicat din Biserica Ortodoxă Rusă

Cehov, marele scriitor răpus de o boală cumplită

Top 10 lucruri surprinzătoare despre unii dintre cei mai faimoși scriitori din lume

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase