Home » Cultură » Stan și Bran, actorii de comedie care au schimbat profund cinematografia

Stan și Bran, actorii de comedie care au schimbat profund cinematografia

Publicat: 31.12.2021

Deși a jucat rolul unui nătâng, Stan Laurel a fost, de fapt, forța creativă majoră din spatele echipei de comedie Stan și Bran (Laurel and Hardy). Stan Laurel și Oliver Hardy au produs împreună aproape 90 de filme de comedie între 1927 și 1951.

Stan Laurel s-a născut Arthur Stanley Jefferson la data de 16 iunie 1890 în Ulverston, Anglia. În țara sa natală, Laurel a jucat în drame, musicaluri și la circ. A lucrat, de asemenea, alături de Charlie Chaplin ca membru al trupei de vodevil a lui Fred Karno. În 1913, Stan Laurel s-a mutat în Statele Unite ale Americii, acolo unde a jucat pe scenă și în filme mute. După câțiva ani, și-a schimbat numele, rămânând doar Laurel.

În 1925, Laurel a semnat cu studiourile Hal Roach în principal ca director și scriitor de glume. Un an mai târziu, Laurel și Oliver Hardy au devenit membri ai grupului „All-Star” de la studiourile Roach, un ansamblu de comedianți. În 1927, cei doi au format o echipă. Prima comedie de succes a celor doi a fost filmul mut „Putting Pants on Philip” din 1927.

Stan și Bran reușeau să transforme o situație simplă într-o adevărată aventură

În comediile lor, cei doi jucau rolul unor prieteni săraci cu duhul dar etern optimiști. Laurel era cel care cauza mare parte din problemele celor doi, în timp ce planurile lui Hardy mergeau mereu prost.

Cu naivitatea și incompetența lor incredibilă, Stan și Bran reușeau să transforme o situație simplă, întâlnită în viața de zi cu zi, într-o adevărată aventură. Pe măsură ce era filmului mut s-a sfârșit, popularitatea celor doi a atins noi cote în comedii precum „The Battle of the Century” (1927), „Leave ’em Laughing” (1928), „Two Tars” (1928), „Liberty” (1928) și „Big Business” (1929).

Sursa foto: Profimedia

Stan și Bran au avut o tranziție ușoară spre filmul sonor. Accentul englezesc al lui Laurel era foarte potrivit pentru personajul său. Continuând să lucreze pentru studiourile Roach, cei doi au produs inițial scurtmetraje.

Un premiu Oscar pentru „creativitatea în domeniul cinematografiei de comedie”

Filmul „The Music Box” (1932) a câștigat un premiu Oscar pentru cel mai bun film scurt. Începând cu „Pardon Us” (1931), Stan și Bran au început să producă și lungmetraje. Dintre toate filmele lor, „Sons of the Desert” (1933) și „Way Out West” (1937) sunt considerate, în general, clasice, potrivit Britannica.

Filmele făcute de Stan și Bran pentru studiourile Roach au avut numeroși regizori, cel mai notabil fiind Leo McCarey. Însă, chiar și Laurel, un perfecționist, a fost responsabil pentru aspectul filmelor. Acesta a creat și mare parte din rutinele perechii. Laurel nu a avut același control asupra filmelor produse de Stan și Bran pentru alte studiouri în anii 1940. Aceste pelicule sunt mai puțin apreciate de critici și fani. În 1961, după moartea lui Hardy, Laurel a primit un premiu Oscar onorific pentru „creativitatea în domeniul cinematografiei de comedie”. Laurel a murit la data de 23 februarie 1965 în Santa Monica, California.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini istorice alb-negru readuse la viaţă cu ajutorul culorilor

„Stan şi Bran” revin într-o formulă inedită

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit după o luptă de nouă ani cu cancerul

Râsul pe post de tratament. Eddie Murphy şi Adam Sandler fac un festival al comediei în scop caritabil

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase