Home » Cultură » Cambodgia, câmpul de luptă al multor țări și diferite grupuri politice

Cambodgia, câmpul de luptă al multor țări și diferite grupuri politice

Cambodgia, câmpul de luptă al multor țări și diferite grupuri politice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.12.2021

Cambodgia este o țară din sud-estul Asiei incredibil de frumoasă, capitala sa fiind la Phnom Penh. Pentru o perioadă îndelungată din istoria sa, Cambodgia a fost câmpul de luptă al mai multor țări și diferite grupuri politice. La începutul secolului XXI, țara încerca să se recupereze după decenii de război civil.

Cel mai faimos dintre regatele antice ale Cambodgiei a fost puternicul Imperiu Khmer. Khmerii au condus o bună parte din Asia de Sud-Est între anii 800 și 1200. Aceștia au construit celebrele temple din Angkor Wat în anii 1100. În anii 1300 și 1400, popoarele Tai din vecinătate au invadat regiunea, iar Cambodgia și-a pierdut o mare parte din teritoriu. În anii 1800, Thailanda și Vietnam au divizat și mai mult țara.

La sfârșitul anilor 1800, Franța a preluat controlul asupra regiunii. Francezii au fuzionat Cambodgia cu Vietnam și Laos pentru a crea colonia Indochinei franceze. Franța a acordat Cambodgiei independența în 1953.

Cel puțin 1,7 milioane de cambodgieni, uciși de Khmerii Roșii

În anii 1960 și 1970, războiul din Vietnam s-a extins în Cambodgia. În 1975, un grup de comuniști cunoscuți sub numele de Khmerii Roșii au preluat controlul asupra țării. Conduși de politicianul Pol Pot, Khmerii Roșii au ucis pe oricine s-a opus noului guvern. Cel puțin 1,7 milioane de cambodgieni au murit în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „Killing Fields”.

Phnom Penh, capitala Cambodgiei. Sursa foto: Shutterstock

În 1978, forțele comuniste susținute de Vietnam au invadat Cambodgia și au dat jos guvernul Khmerilor Roșii. Aceștia au pus bazele unui nou guvern pro-vietnamez și au schimbat numele țării în Kampuchea. Rebelii Khmeri Roșii au continuat să lupte cu guvernul.

Lideri ai Khmerilor Roșii, condamnați pentru crime împotriva umanității și genocid

Vietnam s-a retras din țară (din nou cunoscută sub numele de Cambodgia) în 1989. În 1993, un nou guvern cambodgian a interzis Khmerii Roșii. Cu toate acestea, Khmerii Roșii nu au încetat să lupte până când liderul Pol Pot a murit în 1998. Mulți oameni au considerat că liderii Khmerilor Roșii ar trebui judecați pentru ceea ce au făcut în anii 1970. Primul proces al unui oficial Khmer Rouge a început în 2009. Pe parcursul a 10 ani, doar trei persoane au fost judecate. Toți au fost condamnați pentru crime împotriva umanității, iar doi au fost condamnați pentru genocid, scrie Britannica.

La începutul anilor 2000, Cambodgia începuse să se stabilizeze. Astfel, țara asiatică a aderat la comerțul internațional, la organizațiile economice și și-a consolidat economia. Cu toate acestea, crizele politice au continuat.

Influențele multor culturi asiatice, alături de cultura franceză și a Statelor Unite, pot fi văzute în capitala Cambodgiei, Phnom Penh, unul dintre cele câteva centre urbane din țara în mare parte rurală.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani. Ce a scos la iveală scanarea cu laser a pădurilor din Cambodgia

FOTO. Arheologii au realizat o descoperire importantă în Cambodgia: o ”statuie-gardian” cu o înălţime de aproape doi metri

Fermecătoarea Cambodgia, ţara templelor ascunse în junglă

Tigrii din India ar putea fi relocaţi în Cambodgia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase