Home » Cultură » Povestea celor 47 de ronin, la Castelul Cantacuzino, într-o expoziție de stampe japoneze

Povestea celor 47 de ronin, la Castelul Cantacuzino, într-o expoziție de stampe japoneze

Povestea celor 47 de ronin, la Castelul Cantacuzino, într-o expoziție de stampe japoneze
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.11.2021

Peste 100 de stampe japoneze vor fi expuse la Castelul Cantacuzino, începând cu 5 noiembrie, în expoziția ”Kabuki -colecția Ukiyo-e av. George Șerban”. Vizitatorii vor putea descoperi și celebra poveste a celor 47 de ronin, adaptată în nenumărate spectacole de teatru.

Lucrările expuse aparțin unor importanți maeștri japonezi Ukiyo-e din perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo – 27 artiști japonezi din secolele XVII – XIX, prezentați cronologic, și școlile de artă din care făceau parte.

De asemenea, iubitorii de artă vor descoperi pe simezele galeriei povestea celor 47 de ronin, legenda japoneză care are la bază o poveste reală, din timpul epocii Edo. Aceasta vorbește de un grup de samurai care au rămas fără stăpân după ce al lor daiymo (stăpân feudal) a fost obligat să comită seppuku (sinucidere rituală) pentru atacarea unui oficial judecătoresc pe nume Kira Yoshinaka. Roninii i-au răzbunat onoarea stăpânului lor după ce au așteptat și au plănuit cu răbdare uciderea lui Kira timp de peste un an.​​

În Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, vizitatorii vor avea ocazia să descopere Kabuki, unul dintre cele trei stiluri de teatru care a apărut în Japonia, în jurul anului 1603. Acest tip de spectacol i-a fascinat atât de mult pe artiștii plastici japonezi ai acelor vremuri, încât au creat numeroase lucrări care au contribuit puternic la popularizarea și promovarea teatrului Kabuki și a artiștilor săi.

Iubitorii de artă vor admira stampe semnate de Moronobu

Un punct de atracție al expoziției va fi reprezentat de o serie de stampe timpurii, printre care se numără și cea realizată de Tôshûsai Sharaku (activ c. 1794-1795). Lucrările originale ale lui Sharaku sunt rare în sine, deoarece acest artist a lucrat doar zece luni, după care a dispărut misterios.

De asemenea, iubitorii de artă vor putea admira stampe semnate de artiști precum Moronobu, creator japonez cunoscut pentru popularizarea genului ukiyo-e a picturilor și picturilor din lemn la sfârșitul secolului al XVII-lea, Tani Bunchō, artist și poet, Katsushika Hokusai, pictor ukiyo-e japonez care în timpul vieții a folosit mai multe pseudonime, și Keisai Eisen, dar și lucrări care au aparținut marilor școli, precum Școala Torii, Katsukawa și Utagawa. Toate aceste stampe vor dezvălui un fascinant spectacol al detaliilor și culorilor.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în anul 2010, iar în 2015 a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziţie fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Castelul a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. În 2010, Castelul a fost deschis spre vizitare.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase