Home » Istorie » Castelul Cantacuzino din Bușteni, palatul în stil neoromânesc construit de Nababul

Castelul Cantacuzino din Bușteni, palatul în stil neoromânesc construit de Nababul

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.06.2021

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (zis și Nababul), fost prim-ministru al României. Castelul are o mare valoare arhitectonică, istorică și artistică.

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în stilul neoromânesc, fiind înconjurat de un parc prin care se poate ajunge la numeroase fântâni arteziene, cascade și o grotă.

Castelul Cantacuzino a fost construit în piatră, conform planurilor arhitectului Grigore Cerchez. De asemenea, castelul acoperă o suprafață de 3.148 metri pătrați.

GALERIE FOTO

Printre altele, Castelul Cantacuzino din Bușteni are șemineuri realizate din piatră de Albești, ce au fost decorate cu cu mozaicuri policrome și care întăresc atmosfera de reședință boierească a castelului.

O colecție impresionantă cu blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu familia Cantacuzino

Totodată, Castelul Cantacuzino din Bușteni deține o colecție impresionantă cu blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu familia Cantacuzino. Mai mult, vizitatorii mai pot admira și o friză de picturi votive cu membrii familiei Cantacuzino din ramura munteană.

Sursa foto: Shutterstock

Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a născut la data de 22 septembrie 1832 în București și a murit la data de 23 martie 1913 la București. Grigore Cantacuzino a fost om politic, fiind ales de două ori primar al Bucureștiului și prim-ministru al României în perioada 1899 și 1900 și între anii 1904 și 1907.

Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino sau „Nababul”

Grigore Cantacuzino provenea din vechea familie nobiliară Cantacuzino, fiind descendent al voievozilor români și împăraților bizantini Cantacuzino. Grigore Cantacuzino a studiat la București și Paris.

După ce s-a întors în țară, Grigore Cantacuzino a fost numit judecător la Tribunalul Ilfov, iar apoi a devenit consilier la Curtea de Apel București, funcție din care a demisionat în 1864. Totuși, Grigore Cantacuzino a revenit în magistratură în anul 1866, în calitate de președinte al Curții de Apel București.

Grigore Cantacuzino a fost supranumit „Nababul” datorită averii sale colosale. Din banii săi, Grigore Cantacuzino a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care găzduiește în prezent Muzeul Național „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Bușteni, numit uneori și „Palatul Cantacuzino din Bușteni”, dar și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit și „Micul Trianon”, aflat în prezent în ruine.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sabina Cantacuzino, sfătuitoarea fraților Brătianu

Palatul Cantacuzino, locul unde Nababul a interzis fumatul, iar George Enescu era oaspetele preferat al Marucăi. Pe Regina Maria o primea stând jos

Renoir, Picasso, Matisse și Munch se întâlnesc, la Castelul Cantacuzino, în expoziția Great Artists

Istoria romanilor prin familii: Familia Cantacuzino

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase