Home » Cultură » Un portret al muzei și iubitei lui Picasso va fi scos pentru prima dată la licitație

Un portret al muzei și iubitei lui Picasso va fi scos pentru prima dată la licitație

Publicat: 11.04.2022
Un portret al muzei și iubitei lui Picasso va fi scos pentru prima dată la licitație
„Femme Nue Couchee”, de Pablo Picasso. Sursa foto: Profimedia

O reprezentare senzuală a muzei și iubitei lui Pablo Picasso drept creatură marină cu multiple brațe, finalizată în cel mai prolific an din viața artistului, va fi scoasă pentru prima dată la licitație.

„Femme nue couchée” este așteptată să atragă un preț de vânzare de peste 60 milioane de dolari în luna mai, fapt ce reflectă dorința colecționarilor pentru Marie-Thérèse Walter și modul în care Picasso a ales să o reprezintă pe pânză.

„Portretele lui Picasso cu muza sa Marie-Thérèse sunt fără îndoială repere ale artei secolului XX”, a precizat Brooke Lampley, director de vânzări la Sotheby’s, cea care va scoate pictura la licitație.

Una dintre marile povești de dragoste ale secolului XX

„Femme nue couchée” a fost „o odă lirică profundă a dorinței artistului pentru Marie-Thérèse, dar și expresia absolută a geniului său”.

Relația dintre Picasso și Walter, considerată una dintre marile povești de dragoste ale secolului XX, a fost timp de mulți ani un secret bine păstrat.

La vâsta de 45 ani (și nefericit cu mariajul său), artistul s-a îndrăgostit de Walter, care avea doar 17 ani, atunci când a văzut-o prin unul dintre geamurile din Galeries Lafayette din Paris în 1927. „Sunt sigur că vom face lucruri mărețe împreună. Eu sunt Picasso”, i-a spus artistul adolescentei, care nu avea nici cea mai vagă idee cu cine vorbea.

Walter a fost inspirația pentru multe picturi, desene și scultpuri, unele fiind considerate cele mai importante opere din cariera de opt decenii a lui Picasso.

„1932 a fost de-a dreptul monumental”

În urmă cu patru ani, o expoziție de la Tate Modern a fost dedicată lucrărilor lui Picasso din anul 1932, în special portretelor cu Walter.

„Au existat mulți ani notabili în cariera sa lungă și dramatică, însă 1932 a fost de-a dreptul monumental”, a explicat Julian Dawes, director adjunct de artă modernă în cadrul Sotheby’s.

„În acest an al minunilor, Picasso a produs cele mai senzuale reprezentări cu muza și iubita sa Marie-Thérèse Walter, care avea să inspire unele dintre cele mai emblematice imagini ale artistului”, a adăugat Dawes.

Walter, o înotătoare desăvârșită

În „Femme nue couchée”, Walter este înfățișată cu brațele senzuale ale unei creaturi marine. Walter a fost o înotătoare desăvârșită, a cărei eleganță în apă a fost motiv de fascinație pentru Picasso, care nu a învățat niciodată cum să înoate.

Cei doi obișnuiau să se întâlnească la malul mării în vara anului 1928, atunci când Picasso a cazat-o în secret pe Walter într-o tabără de vară, în apropiere de locul în care soția sa de la acea vreme, Olga Khokhlova, și fiul lor, Paulo, locuiau, potrivit The Guardian.

În 2021, lucrarea „Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” a lui Picasso a fost achiziționată pentru 103,4 milioane de dolari în cadrul unei licitații la New York.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O lucrare ascunsă a lui Picasso, dezvăluită cu ajutorul inteligenţei artificiale

Viața marelui Pablo Picasso, artistul care a schimbat în mod radical arta

Un desen realizat de Picasso, descoperit sub o altă operă de-a sa

Tablou de Picasso furat în urmă cu 20 de ani, descoperit în Olanda. Suma colosală la care a fost estimat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase