Home » Cultură » Viața marelui Pablo Picasso, artistul care a schimbat în mod radical arta

Viața marelui Pablo Picasso, artistul care a schimbat în mod radical arta

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 15.07.2021

Picasso ar fi creat în jur de 50.000 de opere de artă în timpul vieții sale, inclusiv picturi, desene, și sculpturi. Multe lucrări din această colecție impresionantă continuă să fie celebrate.

Opera „Les Demoiselles d’Avignon” (1907) a fost una dintre primele lucrările cubiste ale lui Picasso, iar prin respingerea iluzionismului, curent preferat de comunitatea artistică după Renaștere, a schimbat modul în care oamenii considerau rolul artei și a reprezentației.

„Guernica” (1937), răspunsul lui Picasso la bombardarea orașului spaniol Guernica din Țara Bascilor de către germani, a primit critici mixte atunci când a fost expusă pentru prima oară în 1937, însă popularitatea lucrării a crescut pe măsură ce a trecut prin diferite țări în deceniile ulterioare.

Alte opere celebre includ un portret al lui Gertrude Stein (1905–06), prietena și susținătoarea lui Picasso, „Bătrânul chitarist” (1903-04), o lucrare din Perioada Albastră a artistului (1901-04), precum și o sculptură neintitulată, cunoscută în mod popular ca „Picasso” (1967), situată în Chicago, SUA, un oraș pe care artistul nu l-a vizitat niciodată.

Valoarea artei lui Picasso nu a șovăit niciodată

Timp de aproape 80 din cei 91 de ani de viață, Picasso s-a dedicat unei producții artistice care a contribuit semnificativ la dezvoltarea artei moderne din secolul XX, cel mai notabil prin invenția Cubismului (alături de artistul Georges Braque) în jur de 1907. Inspirat din lucrările artistice din secolul XIX, Cubismul a schimbat în mod radical arta prin recunoașterea trucurile iluzioniste necesare pentru reprezentarea obiectelor tridimensionale pe o suprafață plată.

Les Demoiselles d’Avignon (1907). Sursa foto: Profimedia

Prin respingerea naturalismului preferat de artiștii din Occident, Cubismul a schimbat modul în care oamenii se gândesc la rolul artei. Cubismul a deschis calea pentru mișcările abstracte ale secolului XX și continuă să influențeze arta secolului XXI. Picasso nu s-a conformat niciodată la limitările stilistice și a continuat să experimenteze cu diferite strategii și mijloace până în ultima decadă a vieții sale.

Valoarea artei lui Picasso nu a șovăit niciodată. Artistul a reușit să vândă lucrări la prețuri semnificative în timpul vieții sale, iar de la moartea sa din 1973 operele sale au continuat să fie vândute cu sume considerabile. Spre exemplu, „Les Femmes d’Alger” (Versiunea O, 1954-55) a fost vândută la licitație cu un preț record de 179 milioane de dolari în 2015.

Picasso a avut două soții și numeroase amante

Pablo Picasso a fost fiul lui José Ruiz Blasco, profesor de desen, și a Mariei Picasso López. Tatăl său i-a observat talentul de la o vârstă fragedă și l-a încurajat să urmeze o carieră artistică. Totuși, relațiile din timpul perioadei adulte a lui Picasso au fost complicate. De-a lungul vieții, Picasso a avut două soții, numeroase amante, patru copii și opt nepoți.

În urma unui șir de relații intime, Picasso s-a căsătorit cu dansatoarea Olga Khokhlova în 1918, iar cei doi au avut un fiu, Paulo, în 1921. Însă, Picasso nu a fost niciodată fidel, iar artistul și Olga s-au separate în 1935, deși nu au divorțat niciodată din cauza unor probleme legale. Picasso și-a continuat aventurile extraconjugale în timp ce a menținut mai multe relații de lungă durată, inclusiv cu Marie-Thérèse Walter, care i-a dăruit o fiică, Maya, în 1935, și Jacqueline Roque, care a devenit a doua soție în 1961, după moartea lui Olga din 1955, scrie Britannica.

Care a fost numele adevărat al artistului?

În mod tipic pentru Andaluzia, Picasso a fost botezat cu un șir lung de nume (însă sursele variază în privința ordinii): Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano María de los Remedios de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso.

Fiecare dintre aceste nume avea o semnificație. Spre exemplu, artistul a fost numit Pablo după unchiul patern Canon Pablo (Ruiz Picasso), care a murit în 1878, și Crispín Crispiniano după cei doi sfinți celebrați pe 25 octombrie, ziua de naștere a artistului. Ruiz și Picasso au fost numele de familie ale părinților. În tinerețe, Picasso era cunoscut drept Pablo Ruiz, iar primele lucrări le semna P. Ruiz. La începutul secolului XX, artistul a început să folosească P.R. Picasso pentru picturi și desene, însă spre sfârșitul anului 1901 a decis să rămână cu Picasso ca semnătură.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Renoir, Picasso, Matisse și Munch se întâlnesc, la Castelul Cantacuzino, în expoziția Great Artists

Două piese de grafică semnate de Picasso, scoase la licitație pentru a susține renovarea Muzeului de Artă Brașov

Un desen realizat de Picasso, descoperit sub o altă operă de-a sa

Amendă record pentru un miliardar spaniol care a vrut să scoată ilegal din ţară un Picasso

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase