Home » Cultură » A început o nouă ediție TIFF Sibiu. Zile pline de filme, concerte și invitați speciali

A început o nouă ediție TIFF Sibiu. Zile pline de filme, concerte și invitați speciali

A început o nouă ediție TIFF Sibiu. Zile pline de filme, concerte și invitați speciali
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.07.2022

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu cu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema, în perioada 7 – 10 iulie.

Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema.

TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet din centrul Sibiului, aici toate evenimentele având intrare liberă, în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold.

Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

Ce vor putea urmări spectatorii în prima zi la TIFF?

Biletele au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro, dar și în aplicația oficială TIFF.

În prima zi de festival, spectatorii vor putea urmări Competiția oficială/ Official Competition, un film aplaudat la festivalurile de la Veneția și San Sebastián. Cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat le va oferi spectatorilor șansa de a-i revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez. Tot joi are loc și premiera Operațiunea Mincemeat / Operation Mincemeat, în regia lui John Madden, cu Colin Firth în rolul principal. O dramă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul este o poveste ingenioasă cu spioni. Programul primei zile include și proiecțiile Alcarràs, filmul care a câștigat Ursul de Aur la Berlin în 2022, regizat de Carla Simón, dar și Cut!, o dramă-comedie cu zombie semnată de originalul Michel Hazanavicius, care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes.

Programul TIFF Sibiu include și cele mai așteptate filme românești ale sezonului: Metronom, în regia lui Alexandru Belc, câștigătorul Premiului pentru Regie în secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2022, va fi proiectat în Habermann Markt vineri, 8 iulie. Lista de filme românești continuă cu premiera Nunți, Botezuri, Înmormântări (r. Alexandru Lustig), cu Șerban Pavlu în rolul principal, dar și cu avanpremiera Balaur (r. Octav Chelaru), Nimic despre dragoste (r. Florin Piersic Jr.), dar și Pentru Mine Tu Ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu), documentarul care a câștigat premiul secțiunii What’s Up, Doc? la TIFF 2022, sau Miracol (r. Bogdan George Apetri), lungmetrajul câștigător al premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2022.

Sibienii sunt așteptați să se bucure și de două cine-concerte impresionante

O parte dintre echipele filmelor din program vor fi prezente la Sibiu pentru a intra în dialog cu spectatorii.

De neratat va fi și proiecția inovatorului Orice, Oriunde, Oricând / Everything, everywhere, all at once, o comedie despre multivers devenită super hit în SUA, care va beneficia de o singură proiecție la Sibiu, sâmbătă, de la 21:45 în Piața Habermann.

Sibienii sunt așteptați să se bucure și de două cine-concerte impresionante: Häxan, capodopera horror suedeză regizată de Benjamiin Christensen în 1922 va fi acompaniată live de artistul Maatus Pealler vineri, 8 iulie, de la 21:45 în Piața Huet. The Lodger, remarcabilul lungmetraj semnat de Alfred Hitchcock în 1927 și inspirat de povestea lui Jack Spintecătorul va fi acompaniat live de DJ DUBASE, duminică, 10 iulie, de la 21:45, tot în Piața Huet.

Și cei mici sunt așteptați la film, ca parte din programul EducaTIFF, în diminețile de weekend, la CineGold, unde vor fi proiectate filme precum Eu sunt Zlatan / I am Zlatan (r. Jens Sjögren), Loc de joacă / Un Monde (r. Laura Wandel) sau Familia Adevarată / La Vraie Famille (r. Fabien Gorgeart).

Proiecțiile TIFF Sibiu din Piața Huet și din cadrul programului EducaTIFF la Cine Gold sunt cu intrare liberă. Accesul la filmele EducaTIFF se face în baza rezervării unui bilet cu valoare 0. Pentru Piața Huet nu e nevoie de rezervare.

Programul complet al celor patru zile de festival poate fi descoperit pe sibiu.tiff.ro si pe pagina de Facebook a Festivalului.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase