Home » Cultură » Buddha: creatorul budismului, între adevăr și legendă

Buddha: creatorul budismului, între adevăr și legendă

Buddha: creatorul budismului, între adevăr și legendă
Foto: @Conscious Design/Unsplash
Publicat: 09.09.2022

Gautama Buddha s-a născut cândva între secolele 6-4 î.Hr. în locul în care acum se află Nepalul. Acesta a murit în locul în care astăzi se află India. Este fondatorul budismului, una dintre cele mai importante religii și sisteme filozofice din sudul și estul Asiei și din lume.

Buddha este una dintre numeroasele descrieri ale unui profesor care a trăit în nordul Indiei cândva între secolele al VI-lea și al IV-lea, înaintea erei noastre.

Adepții săi, cunoscuți drept budiști, au propagat religia care este cunoscută astăzi ca budism. Titlul de buddha a fost folosit de o serie de grupuri religioase din India antică și avea o serie de semnificații, dar a ajuns să fie asociat cel mai mult cu tradiția budismului și să însemne o ființă iluminată, una care s-a trezit din somnul ignoranței și s-a eliberat de suferință.

Un singur Buddha sau mai mulți?

Conform diferitelor tradiții ale budismului, au existat mai mulți buddha în trecut și vor exista mai mulți și în viitor. Unele forme de budism susțin că există doar un Buddha pentru fiecare epocă istorică; alții susțin că toate ființele vor deveni în cele din urmă buddha pentru că posedă natura buddha (tathagatagarbha).

Toate formele de budism celebrează diverse evenimente din viața lui Buddha Gautama, printre care nașterea, iluminarea și trecerea sa în nirvana. În unele țări, cele trei evenimente se petrec în aceeași zi, care se numește Wesak în Asia de Sud-Est.

În alte regiuni, sărbătorile au loc în zile diferite și încorporează o varietate de ritualuri și practici. Nașterea lui Buddha este sărbătorită în aprilie sau mai, în funcție de data lunară. În Japonia, care nu folosește un calendar lunar, nașterea lui Buddha este sărbătorită pe 8 aprilie. Sărbătoarea de acolo a fuzionat cu o ceremonie Shintō nativă în festivalul florilor cunoscut sub numele de Hanamatsuri.

Numele lui Buddha

Numele de clan al personajului istoric la care se face referire ca Buddha (a cărui viață este cunoscută în mare parte din legende) era Gautama (în sanscrită) sau Gotama (în pali), iar numele lui era Siddhartha (sanscrită: „cel care își atinge scopul” ) sau Siddhattha (în pali).

El este adesea numit Shakyamuni, „înțeleptul clanului Shakya”. În textele budiste, el este cel mai frecvent numit Bhagavat (deseori tradus ca „Domn”) și se referă la el însuși folosind Tathagata, care poate însemna fie „cel care a venit astfel”, fie „cel care a plecat astfel”.

Informațiile despre viața lui derivă în mare parte din textele budiste, dintre care cele mai vechi nu au fost scrise decât cu puțin timp înainte de începutul erei noastre, la câteva secole după moartea sa.

A existat acesta cu adevărat?

Evenimentele vieții sale expuse în aceste texte nu pot fi privite cu încredere ca fiind istorice, deși existența sa istorică este acceptată de savanți. Se spune că a trăit 80 de ani, dar există o incertitudine considerabilă cu privire la data morții sale, notează Britannica.

Sursele tradiționale spun cu privire la data morții sale sau, în limbajul tradiției, „trecerea în nirvana”, că variază între 2420 î.Hr. și 290 î.Hr. Studiile din secolul al XX-lea au limitat considerabil acest interval, opiniile fiind în general împărțite între cei care i-au plasat moartea în jurul anului 480 î.Hr. și cei care au plasat-o până la un secol mai târziu.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce reprezintă inițialele din numele scriitorului J.R.R. Tolkien?

Se împlinesc 141 de ani de la naşterea celui mai important poet simbolist român

Palatul Mogoșoaia, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României

Neamţul care a schimbat pentru totdeauna oftalmologia

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase