Home » Cultură » Michelangelo, geniul Renașterii Italiene

Michelangelo, geniul Renașterii Italiene

Michelangelo, geniul Renașterii Italiene
Statuia lui David. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 09.10.2022

Unul dintre cei mai mari artiști ai Renașterii, Michelangelo Buonarroti, pictor, sculptor, arhitect și poet, s-a născut în Italia, în anul 1475.

Este cunoscut pentru sculpturile sale Pieta la Roma și David la Florența și pentru faptul că a pictat tavanul Capelei Sixtine (operă săvârșită în patru ani de zile).

Michelangelo a fost un geniu al artei sculpturale și picturale, lucrările sale constituind unele dintre cele mai valoroase moșeniri ale istoriei.

Michelangelo a fost ucenicul unui renumit pictor al epocii

În anul 1488, Michelangelo devine ucenicul unui renumit pictor al epocii, Domenico Ghirlandaio, urmând ca în acea perioadă, împreună cu fratele său, să ia parte la executarea frescelor din biserica Santa Maria Novella.

La 14 ani, descoperă și tainele sculpturii, în atelierul lui Bertoldo di Giovanni, care fusese elevul lui Donatello. A studiat statuile anticilor din grădina familiei de Medici, urmând ca între anii 1489 – 1492 să se mute chiar în palatul renumitei familii, perioadă în care realizează lucrările „Lupta centaurilor” și „Madona pe trepte”. Avea doar 16 ani.

Despre acest capitol al vieții sale, Michelangelo spunea: „Încă de la vârsta de 16 ani, mintea mea era un câmp de luptă: dragostea pentru frumusețea păgână, nuditatea masculină, în condradicție cu credința mea. O polaritate de teme și de forme. O latură spirituală, cealaltă pământească”.

„Pieta”, una dintre capodoperele artei universale

Cariera lui prinde contur, are ocazia să realizeze mai multe picturi și sculpturi pentru diferiți cardinali și oameni bogați din Italia, munca sa având să îl ducă și în punctul în care sculptează pentru biserica Sfântul Petru din Roma lucrarea „Pieta” care a devenit una dintre capodoperele artei universale. Dăltuită în marmură de Carrara, statuia închipuind-o pe Fecioara Maria ține în brațe trupul neînsuflețit al lui Isus. „Pieta” este singura operă pe care Michelangelo a semnat-o.

În anul 1501, la Florența, Buonarroti creează statuia lui David, realizată de asemenea din marmură de Carrara, dimensiunile acesteia fiind de 5,17 m. Statuia se află, din 1873, la Galleria dell Accademia din Florența.

Printre cele mai admirate sculpturi ale lui Michelangelo

Printre cele mai admirate sculpturi ale lui Michelangelo se numără Pieta (a cărei autenticitate era pusă la îndoială din cauza vârstei artistului – avea 26 de ani când a realizat-o. Oamenii nu credeau că un artist atât de tânăr poate fi autorul unei asemenea capodopere), Mormântul lui Giulio II din Basilica San Pietro in Vincoli, Statuia lui Hristos din Basilica Santa Maria sopra Minerva, Statuia lui Moise din Basilica San Pietro in Vincoli, Statuia David Apollo (realizată în trei ani) –considerată de mulți critici de artă și sculptori mondiali a fi o sculptură perfectă din punct de vedere structural.

Pe lista celor mai valoroase picturi ale sale se află pictura realizată pe Tavanul Capelei Sixtine din Vatican între 1508 – 1512 (admirată zilnic de peste 25.000 de oameni), Tormentul Sfântului Antoniu și Oracolul lui Delphi (1509).

Capela Sixtină, un act de sabotaj

Însarcinarea lui de a picta Capela Sixtină trebuia să fie un sabotaj, având în vedere faptul că la momentul respectiv Michelangelo era considerat cel mai important pictor (fapt ce stârnise multe invidii).

Așadar, colegii săi, alți pictori ce reprezentau curentul Renascentist, inclusiv Rafael, l-au convins pe Papa Iulius să-l angajeze pe Michelangelo pentru a picta Capela Sixtină, cu scopul de a-i sabota munca și renumele. Deși inițial a refuzat oferta, artistul a acceptat provocarea până la urmă, creând magnifica operă în patru ani de zile.

Dedicat artei până în ultimul moment al vieții

Avea 74 de ani când i s-a cerut să ajute la finalizarea picturilor și arhitecturii Basilicii Sf. Petru, lucrări pe care, deși le-a executat timp de 14 ani (până când a murit la 89 de ani) au fost finalizate abia după moartea sa. Când vârsta nu i-a mai permis prezența fizică la lucru, Michelangelo dădea indicații de acasă ori trimitea schițe maiștrilor împuterniciți să îi continue lucrul.

Michelangelo a fost nu doar sculptor, pictor și arhitect, dar și scriitor, primele sale încercări poetice fiind marcate de anul 1503. Chiar dacă o bună parte dintre operele sale scrise nu s-au mai păstrat, totuși 300 dintre poeziile sale au rezistat timpului, stilul în care au fost scrise și temele abordate (iubirea, loialitatea, tainele sufletului uman) au scos la iveală sensibilitatea profundă a artistului.

Michelangelo nu a fost doar sculptor, pictor și arhitect, dar și scriitor

Deși niciuna dintre aceste lucrări nu a fost publicată în timpul vieții sale, acestea au circulat pe scară largă printre literații secolului al XVI-lea din Roma, iar unii compozitori chiar le-au transpus în muzica lor.

Atunci când un copac e smuls din rădăcină,
Desprins de sevele ce-l înalţă,
Ori se usucă, ori, în timp de vară,
S-aprinde când e arşiţă haină.

La fel şi biata-mi inimă străină,
Trăita-n plâns, hrănind-o jar şi pară,
Azi, când e din sălaşu-i scoasă afară,
Ce rău n-ar omorî-o fără vină?

****************************

Atunciând se iubesc doi oameni în tăcere,
încât destinul ce-ntre ei se-mparte
rănind pe unul, altul e pe moarte,
şi-n două inimi caste stă o vrere,

şi când, eternizat, un suflet cere
din două trupuri zbor spre cer, departe,
când c-o săgeată două piepturi sparte
aprinde-Amor cu tainică putere

şi când ei speră cu înfrigurare
într-un sfârşit comun şi, peste-aceste,
iubindu-se, nu se iubesc pe sine

şi când iubirea lor e mult mai mare
decât o mie de iubiri, cum este
în stare supărarea să-i dezbine?

Michelangelo nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii

Artistul nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii, întreaga sa viață dedicând-o artei, fiind un om foarte exigent cu el însuși, dar mai ales cu arta sa. Nu se cunosc foarte multe detalii despre viața lui privată, cu excepția faptului că Michelangelo a trăit o frumoasă poveste de prietenie cu poeta Vittoria Colonna, căreia i-a dedicat de-a lungul carierei de scriitor nu mai puțin de 300 de poeme și sonete.

Talentul său era apreciat încă din vremurile în care a trăit, astfel că din punct de vedere material Michelangelo nu suferea de lipsuri. Atunci când a murit, proprietatea lui Michelangelo valora 50.000 de florini (ceea ce reprezintă echivalentul a 35 de milioane de dolari în banii de astăzi).

Iată câteva citate celebre ale lui Michelangelo:

„Două virtuți ar trebui să nu le pierdem niciodată: curajul de a înfrunta propriile slăbiciuni și puterea de a ne trăi propriile emoții.”

„Câștigă mult cine învață să ierte.”

„Viitorul aleargă spre noi cu brațele deschise, dar nu ne dă răgazul să-l îmbrățisăm.”

„Dacă oamenii ar știi cât de mult am lucrat ca să ating măiestria, nu li s-ar părea atât de minunat.”

„Triumful comunicării sunt două tăceri care vorbesc aceeași limbă.”

„Arta este mai presus de orice, o revelaţie, o binecuvântare şi o sfinţire a vieţii omeneşti.”

„Un artist mare nu concepe niciun subiect pe care marmura să nu-l poată cuprinde în sânul său; dar nu reuşeşte aceasta decât mâna care ascultă de inteligenţă.”

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Michelangelo

https://www.dailyartmagazine.com/facts-didnt-know-michelangelo/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Amprenta lui Michelangelo ar fi fost descoperită pe o sculptură din ceară

Camera secretă a lui Michelangelo va fi deschisă publicului la Florenţa

Johannes Gutenberg și influența tiparului asupra lumii

„Extazul Sfintei Tereza” în viziunea artistului italian Gian Lorenzo Bernini

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase