Home » Istorie » Amprenta lui Michelangelo ar fi fost descoperită pe o sculptură din ceară

Amprenta lui Michelangelo ar fi fost descoperită pe o sculptură din ceară

Amprenta lui Michelangelo ar fi fost descoperită pe o sculptură din ceară
Credit foto: Victoria and Albert Museum/BBC Two
Publicat: 31.07.2021

O sculptură din ceară, veche de 500 de ani și atribuită lui Michelangelo, ar putea conține amprenta renumitului artist renascentist, a dezvăluit o nouă analiză.

Michelangelo ar fi creat sculptura din ceară ca un studiu pentru o sculptură mult mai mare pe care o plănuia pentru Bazilica Sfântul Petru din Cetatea Vaticanului, potrivit unui comunicat de presă al BBC Two, care tocmai a publicat noul sezon din „Secrets of the Museum”. Cu toate acestea, sculptura mai mare nu a fost niciodată finalizată, iar acum modelul aparține Muzeului Victoria și Albert (V&A) din Londra.

Denumit „Sclavul”, figurina din ceară a fost expusă, însă specialiștii au mutat-o în timpul sezonului de primăvară neobișnuit de cald din 2020 într-un depozit mai răcoros atunci când muzeul s-a închis temporar din cauza pandemiei de COVID-19.

GALERIE FOTO

Cinci luni mai târziu, experții au verificat sculptura și au observat o amprentă nemaivăzută până atunci pe posteriorul figurinei.

O amprentă „ar sugera prezența procesului creativ al unui artist”

Poate că schimbările de temperatură și nivelurile de umiditate au modificat compoziția de ceară a figurinei, ceea ce a făcut ca amprenta să fie mai vizibilă. Având în vedere că Michelangelo ar fi creat sculptura, amprenta este, cel mai probabil, a lui.

„Este o posibilitate interesantă că una dintre amprentele lui Michelangelo ar fi rămas pe ceară. Astfel de urme ar sugera prezența procesului creativ al unui artist”, a explicat Peta Motture, specialist la V&A, citat de Live Science.

Michelangelo a distrus multe dintre modelele sale de ceară înaintă să moară, a mai spus Motture. De fapt, chiar înainte să moară, la vârsta de 88 la Roma în 1564, Michelangelo a ars multe dintre desenele sale, altele fiind arse în 1518.

Michelangelo și-a dorit să pară un geniu

Nu este cunoscut motivul pentru care și-a ars operele, însă biograful renascentist Giorgio Vasari crede că Michelangelo nu și-ar fi dorit ca oamenii să vadă efortul suprem din spatele operelor sale, acesta dorind să pară un geniu ale cărui lucrări erau perfecte. Ori poate că Michelangelo și-a ars lucrările pentru a preveni plagiatul.

Având în vedere că atât de multe lucrări ale lui Michelangelo au fost distruse, „o amprentă ar însemna o legătură directă cu artistul”, a adăugat Motture.

Pentru a verifica dacă amprenta de pe posteriorul figurinei aparține cu adevărat lui Michelangelo, specialiștii de la muzeu plănuiesc să o compare cu o altă amprentă, de pe o statuie din teracotă din 1530, despre care se știe că are o amprentă a artistului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

14 urmași din prezent ai lui Leonardo da Vinci, descoperiți în urma cercetării ADN-ului geniului Renașterii

Michelangelo, geniul Renaşterii Italiene. Cum a ajuns acesta unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii

Lucrările de conservare a uneia dintre sculpturile lui Michelangelo au dus la descoperirea unor detalii necunoscute

Singurele statui de bronz realizate de Michelangelo care există încă, atestate de experţi britanici

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase